Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi kampüslerinde arboretum oluşturulması üzerine bir araştırma
A Research on aboretum formation at agricultural Faculty of Ankara University campus
- Tez No: 47728
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arboretum, A.Ü.Z.F. Kampüsleri, Arboretum, Agricultural Faculty of Ankara University Campus
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ KAMPÜSLERİNDE ARBORETUM OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nurcan ÖNEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Oğuz YILMAZ 1996, Sayfa:81 Jüri : Doç. Dr.Oğuz YILMAZ Doç. Dr. Faruk ALTUNKASA Yrd. Doç. Dr. Ekrem KURUM Gelişen teknolojiyle birlikte doğaya verilen zarar da artmaktadır. Doğayı korumak ve çağımızda yaşanan hızlı yaşam temposundan insanları uzaklaştırmak için yeşil alanlar oluşturulmalıdır. Yeşil alanların geliştirilmesi kadar korunması da çok önemlidir. Doğayı korumak doğayı sevmekle başlar. Doğayı sevmekde doğayı tanımakla başlar. Doğanın temel unsurlarının başında gelen bitkileri halka tanıtmayı amaçlayan kuruluşların başında ağaç ve çalı formundaki bitkilerin tanıtıldığı arboretumlar gelmektedir. Arboretumlar aynı zamanda bilimsel araştırma, eğitim, öğretim ve rekreasyon faaliyetlerinin de yerine getirildiği kuruluşlardır. Bu çalışmada araştırma alanı olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kampüsleri seçilmiş ve burada bir arboretum kurulmasından ilke ve olanakların saptanması amaçlanmıştır. Ülkemizde yeni bir kavram olan arboretumlar genelde üniversitelere bağlı olarak kurulmaktadırlar. Odunsu bitkiler arasından süsleme değeri olanları seçebilmek, ağaçları geniş halk kitlelerine tanıtmak gibi birçok amaca hizmet eden arboretumlarm ülkemizde bir an önce kurulması ve geliştirilerek sayılarının arttırılması gerekliliği bu çalışmada vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON ARBORETUM FORMATION AT AGRICULTURAL FACULTY OF ANKARA UNIVERSITY CAMPUS Nurcan ÖNEN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Superviser: Assoc. Dr. Oğuz YILMAZ 1996, Page:81 Jury :Assoc. Prof. Dr.Oğuz YILMAZ Assoc. Prof.Dr. Faruk ALTUNKASA Assist. Prof. Dr. Ekrem KURUM The damage to the nature is being large with upgrading technology. The green areas is formed for protect the nature and remove the people from their speedy life. Protection of nature starts with loving it and also loving the nature is start with recognizing it. The arboretums that introduce the plants like trees and shrubs are most important establishments for introducing the plants to the people. The arboretums are also the establishes that scientific research education and recreation works are made. As a case study, the campus of Ankara University Faculty of Agriculture are chosen. The aim of this study is the form an arboretum in the campus. The choice of worthy plants and to recognise them to the people are the aim of the arboretums. So they must be formed and waidspread in our country this subject is main purpose of my thesis.