Erasmus plus programının dil edinimi ve kültürel bütünleşme üzerine etkileri
The effects of erasmus plus program to language acquisition and cultural integration
- Tez No: 552419
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KİHTİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erasmus Plus Programı, Dil, Dil Edinimi, Kültür, Kültürel Bütünleşme, Erasmus Plus Program, Language, Language Acquisition, Culture, Cultural Integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Küreselleşmenin getirdiği bütüncüllük ve Avrupa Birliği'nin çoğulculuk politikasının bir sonucu olarak farklı kültürlere ve farklı dillere mensup bireylerin birlik ve uyum içerisinde yaşaması kültürel bütünleşmeyi ve çok dilli bireylerin yetişmesini mümkün kılmıştır. Erasmus Plus Programı ile öğrenci değişim programına katılan öğrencilerin farklı bir ülkede farklı kültürlerle bir arada bulunması hem kültürel bütünleşmeye hem de dil edinimine imkân sağlaması açısından oldukça önemlidir. Erasmus Plus Programı ile farklı ülkelere seyahat ederek burada en az bir dönem yaşama ve eğitim alma fırsatı bulan öğrenciler çeşitliliğe saygı duyarak hem farklı kültürleri tanıyabilmekte hem de dil edinimlerini gerçekleştirebilmektedirler. Bu çalışmada, Erasmus Plus Programına katılan öğrencilerin dil edinimi ve kültürel bütünleşme açısından gelişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Avrupa Birliği'nin eğitim, dil ve kültür politikaları çerçevesinde Erasmus Plus Programının dil edinim sürecine katkı sağlayıp sağlamadığı ve kültürel bütünleşme üzerine etkileri analiz edilmiştir. Bu çalışma, Erasmus Plus Programına katılmış öğrencilerin demografik profillerinin yanı sıra Erasmus Plus Programı ile ilgili kanaatlerinin ve dil edinimi ve kültürel bütünleşme açısından durumlarının bir resmini sunmaya çalışmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın teorik kısmını, AB Eğitim, Dil ve Kültür Politikaları, AB Gençlik ve Eğitim Programları ve Erasmus Plus Programı, Dil Edinimi ve Kültür konuları üzerine çalışmalar oluşturmaktadır. Araştırmanın bölümünde ise Erasmus Plus Programına katılan öğrencilere uygulan anket sonucunda elde edilen veriler betimleyici araştırma yöntemi ile sunulmuştur. Araştırmanın evrenini Türkiye çapındaki çeşitli üniversitelerin çeşitli bölümlerinden bugüne kadar Erasmus Plus Programına katılmış ve farklı ülkelerde eğitim almış olan 248 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler sonucu bulgularda, Erasmus Plus Programının Erasmus Plus Programına katılan öğrencilerde dil edinimi ve kültürel bütünleşme üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin Erasmus Plus Programına katılmadan önceki dil seviyeleri ile Erasmus Plus Programına katıldıktan sonraki yabancı dil seviyeleri karşılaştırıldığında ise yabancı dil seviyelerinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of the globalization and the pluralism policy of the European Union, the existence of unity and harmony of individuals from different cultures and different languages made it possible to cultivate cultural integration and multilingual individuals. With the Erasmus Plus Program, students participating in the student exchange program together with different cultures in a different country is very important in terms of enabling both cultural integration and language acquisition. Students who travel to different countries by Erasmus Plus Program and who have the opportunity to study at least one semester and have the opportunity to get education, can recognize different cultures and realize their language acquisition by respecting diversity. In this study, it is aimed to analyze the development of the students in Erasmus Plus Program in terms of language acquisition and cultural integration. Within the framework of the European Union's educational, linguistic and cultural policies, whether the Erasmus Plus Program contributed to the language acquisition process and its impact on cultural integration was analyzed. This study aimed to present a picture of the students who participated in the Erasmus Plus Program as well as their demographic profiles and their opinions about the Erasmus Plus Program and their current status in terms of language acquisition and cultural integration. In parallel with the purpose, the theoretical part of the research consists of EU Education, Language and Cultural Policies, EU Youth and Education Programs and Erasmus Plus Program, Language Acquisition and Culture studies. In the part of the study, the data obtained from the questionnaire applied to the students who have participated in the Erasmus Plus Program were presented with descriptive research method. 248 students who have participated to Erasmus Plus Program from various departments and universities throughout Turkey constitute the population of the study. As a result of the data obtained in the study, it was determined that Erasmus Plus Program has an effect on language acquisition and cultural integration in the students who participated in the Erasmus Plus Program. The increase in foreign language levels was observed when students' language levels before and after the participation to Erasmus Plus Program were compared.