Haksız yapı
The unjust construction
- Tez No: 552432
- Danışmanlar: PROF. DR. EMREHAN İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız yapı, başkasına ait arazi, başkasına ait malzeme, aşırı zarar, yapı, Unjust construction, someone else's land, someone else's material, extreme damage, structure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 721-724. maddeleri arasında düzenlenen haksız yapı kurumu, bir kimsenin geçerli bir hukuki sebebe, yapı meydana getirmesine olanak veren herhangi bir şahsi ya da ayni hakka dayanmaksızın, kendi malzemesi ile başkasının arazisinde, başkasının malzemesi ile kendi arazisinde veya başkasının malzemesi ile başkasının arazisinde kalıcı olarak meydana getirdiği yapı olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda, konuya ilişkin Türk hukukundaki pozitif düzenlemeler, doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları değerlendirilmiş, konu ele alınırken, haksız yapının unsurları, türleri, haksız yapıya yol açan sebepler, tarafların talepleri, haksız yapının benzer kurumlarla karşılaştırılması incelenmiştir. Çalışmanın amacı, meydana getirilen yapının hangi hallerde haksız yapı sayılabileceğinin tüm unsurlarıyla değerlendirilmesi ve bu tür yapılara uygulanacak hükümlerin tespitidir.
Özet (Çeviri)
The unjust construction institution which is regulated between the Art. 721 and 724 articles of Turkish Civil Code numbered 4721, is defined as a permanently constructed structure that is built by someone by using his/her own material on someone else's land, on his/her own land by using someone else's material or on someone else's land by using someone else's material without any valid legal reason, without any personal or real rights that allows it to be constructed. In our thesis; positive regulations in Turkish law related to the topic, the opinions in the doctrine and Supreme Court decisions were evaluated, while the subjects has been handled, the elements, the types of the unjust construction, the reasons causing the unjust construction, the demands of the parties, the comparison of the unjust construction with similar institutions were examined. The aim of the study is to evaluate all aspects of in which cases the structure would be considered as unjust construction and to determine the provisions to be applied to such structures.