Hizmet adaletinin tüketici memnuniyetine ve tavsiye etme niyetine etkisi: Mardin'de bir araştırma
The impact of service justice conconsumer satisfaction and intention to recommend: A research in Mardin
- Tez No: 552465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞDAŞ ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Adaleti, Tüketici Memnuniyeti, Tavsiye Etme Niyeti, Konaklama İşletmeleri, Mardin, Service Justice, Consumer Satisfaction, Intention to Recommend, Accomodations Businesses, Mardin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada esas olarak, hizmet adaletinin tüketici memnuniyetine ve tavsiye etme niyetine etkisi incelenmektedir. Böylece turizm yazınına katkı sunmak ve turizm işletmeleri yöneticilerine önerilerde bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırmanın uygulama alanı konaklama işletmeleridir. Araştırmanın nüfusu, Mardin şehir merkezinde faaliyet gösteren konaklama işletmelerinde konaklayan yerli turistlerdir. Araştırma verisi 15 Temmuz 2018-18 Eylül 2018 tarihleri arasında, 9 konaklama işletmesinden toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, anket kullanılmıştır. Araştırma nüfusuna ulaşmak amacıyla, olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi seçilmiştir. Veri toplama süreci sonunda, toplam 400 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma değişkenleri arasındaki neden-sonuç ilişkisini incelemek üzere, basit doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, hizmet adaleti ile tüketici memnuniyeti arasında ve hizmet adaleti ile tavsiye etme niyeti arasında, istatistiksel açıdan anlamlı ve olumlu yönde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitlerin yazın ile paralellik gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, konaklama işletmelerinde hizmet adaletinin yüksek tutulmasının, tüketici memnuniyetini ve tavsiye etme niyetini olumlu yönde etkileyeceği anlaşılmıştır. Araştırma, konuyla ilgilenen bilim insanlarına ve turizm işletmeleri yöneticilerine birtakım önerilerle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study mainly examines the impact of perceived service justice on consumer satisfaction and intention to recommend. Thus, it is aimed to contribute to the tourism literature and to make recommendations to the managers of tourism enterprises. The application area of the research is accommodation businesses. The population of the research is the domestic tourists who stay in the accommodation businesses operating in city center of Mardin. The research data were collected from 9 hotels between July 15, 2018 and September 18, 2018. Questionnaire was used as data collection technique. In order to reach the research population, the convenience sampling method was chosen. At the end of the data collection process, 400 tourists were reached. Simple linear regression analyzes were performed to examine the cause-effect relationship between research variables. As a result of the analyzes, it was found that there was a statistically significant and positive relationship between the perception of service justice and consumer satisfaction and the perception of service justice and intention to recommendation. It was observed that these findings were in parallel with the literature. As a result, it has been understood that the high level of service justice in accommodation businesses will positively affect consumer satisfaction and intention to recommend. The research concludes with some suggestions to scientists and tourism sector representatives.