İç mimarlık eğitiminde stüdyo derslikleri ve ergonomi: Devlet ve vakıf üniversiteleri üzerinden bir inceleme
Design studios in interior architecture education and ergonomy: An analysis of state and foundation universities
  1. Tez No: 552470
  2. Yazar: TURGUT KALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DEMİRARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Mimarlık Eğitimi, Tasarım Stüdyoları, Stüdyo Ergonomisi, Interior Architecture Education, Design Studio, Studio Ergonomy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ergonomi, yaşam ortamlarını eylem-araç-çevre (mekan) ilişkileri bağlamında oluştururken, insanların psikolojik ve sosyo-kültürel yapılarının yanı sıra anatomik ve atropometrik tüm özelliklerini dikkate alarak performans verimliliğinin artırmayı amaçlayan uygulamalı bir bilimdir. Üretim verimliliğini artırmak amacıyla özellikle iş gücünün gerek duyulduğu ortamlarda önem verilen ergonomi bilimi zamanla eğitim gibi insan faktörünün ön planda olduğu alanlarda da etkisini göstermeye başlamıştır. Günümüzde iç mimarlık eğitimi kapsamında sanat ve teknoloji bilgilerini içeren teorik derslerin yanı sıra uygulama çalışmalarının yürütüldüğü stüdyo eğitimi çok yönlü kompleks bir özellik taşımaktadır. Bu sebeple, tasarım stüdyoları olarak da adlandırılan iç mimarlık stüdyo derslikleri ve atölyeleri, öğrenci ve öğretim elemanı arasındaki iletişimi sağlayan ve öğrencileri aktif olarak uzun süreli çalışmaya motive edebilen bir karakteristiğe sahiptir. Bilhassa iç mimarlık eğitimi çerçevesinde öğrencilerin ve öğretim elemanlarının kullandıkları stüdyo derslikleri, yapısal ve donanımsal özellikleri açısından ergonomi ile etkileşim içindedir. Dolayısıyla ergonomi kavramı göz önünde bulundurularak tasarlanmış bir stüdyo dersliğinin, öğrencinin fiziksel ve ruhsal yapısı üzerinde olumlu bir etkiye sebep olacağı ve derse olan ilgisinin artarak bilgi ve beceri kazanımına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu tez çalışmasında, öncelikle iç mimarlık, iç mimarlık stüdyo eğitimi ve ergonomi kavramları açıklanarak, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İç Mimarlık Bölümlerindeki tasarım stüdyoları, mekanda ergonomik faktörler kapsamında (donatı, malzeme, renk, aydınlatma, iklimlendirme, akustik & teknoloji) incelenmiştir. Bu süreçte rölöve ve fotoğraflandırma tekniğinden faydalanılmış ve tasarım stüdyolarının ergonomik kriterler açısından uygunluğu değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda yapılan değerlendirmelerin stüdyo derslikleri konusunda yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ergonomy is a field of science which aims at increasing the performance efficiency creating some settings based on action-tool-environment (space) relationships by considering people's psychological and socio-cultural conditions in addition to their anatomical and anthropometric situations. The science of ergonomy, which gathers attention especially in the places where workforce is required in order to increase production efficiency, has started to become influential in the fields in which human beings remain at the forefront; such as education. Nowadays, studio applications in which practical work as well as theoretical courses containing art and technology knowledge have generally a multi-dimensional and complicated nature. Therefore, interior design studio classes, also called design studios, have some features such as facilitating student-instructor relationship and motivating students to work productively. Design studios actively used by students and instructors should have a strong relationship with the science of ergonomy in terms of structure and equipment. As a result, it is strongly believed that a studio designed based on the ergonomic design principles has a positive impact on students' physical as well as psychological condition and contributes to information and ability gains. Within this perspective, in the current study first, the terms of interior architecture, interior design studio applications and ergonomy have been explained. Next, the design studios in the departments of Interior Architecture in Eskişehir Technical Universiy, Kocaeli University, Maltepe University and TOBB University of Economy and Technology have been investigated with respect to ergonomic design principles (equipment, material, color, light power, climatization, acoustic & technology). In this process, the techniques of measured drawings and photographing have been utilized and design studios have been scrutinized on the basis of the ergonomic criteria. All in all, findings of these analyses are expected to shed light on prospective studies on design studios.