Salih Urhan'ın hayatı ve TRT'ye kazandırdığı eserlerin makamsal analizi
The life of Salih Urhan and musical examination of works he contributed to TRT
- Tez No: 552593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN KAMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Salih Urhan, Türk Halk Müziği, Teke Yöresi, Kabak Kemane, Salih Urhan, Turkish Folk Music, Teke Region, Pumpkin Violin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada Salih Urhan'ın yaşamı, sanatı, kişiliği ve Türk Halk Müziği'ne katkıları incelenmiştir. Sanatçı yıllarca TRT kurumunda görev yapmış ve özellikle Teke yöresine ait türkü, uzun hava ve oyun havalarının tanınıp sevilmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca TRT radyolarında Kabak Kemane sazının yer bulmasını sağlamıştır. TRT'ye Kabak Kemane sanatçısı olarak alınan ilk kişidir. TRT'deki görevinden ayrıldıktan sonra Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarında hocalık yapmış ve ilk Kabak Kemane metodunu yazmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde Salih Urhan'ın TRT Türk Halk Müziği repertuarına kazandırdığı 55 adet eser tespit edilmiştir. Bu eserler 6 adet kaynak kişilik yaptığı ve 17 adet derlediği kırık hava, 2 adet kaynak kişilik yaptığı ve 8 adet derlediği oyun havası, 1 adet kaynak kişilik yaptığı ve 6 adet derlediği uzun hava, 10 adet notaya aldığı kırık hava ve 5 adet notaya aldığı oyun havalarından oluşmaktadır. Bu eserlerin makamsal analizleri yapılarak, makam, ayak, usul, seyir, dizi ve ses aralığı özellikleri incelenerek elde edilen bilgilere araştırmanın sonuç bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Salih Urhan's life, art, personality and his contributions to Turkish Folk Music were examined. The artist had worked in TRT for many years and contributed to recognition of especially game air, folk dance and unmetered folk song belonging to region of Teke. In addition, he provided to take apart of pumpkin violin to TRT radios. TRT radios have provided the place of the Pumpkin Violin. Salih Urhan is the first person to be a Pumpkin Violin artist. After leaving his job at TRT, he taught at the State Turkish Music Conservatory of Ege University and wrote the first Pumpkin Violin method. As a result of the examinations, 55 artifacts of Salih Urhan's TRT Turkish Folk Music repertoire have been identified. These works consist of 6 pieces of welding personality and 17 pieces of broken air, 2 pieces of welding personality and 8 pieces of compilation of the game air, 1 source of personality and 6 pieces of compiled unmetered folk song, 10 pieces of broken air and 5 notes taken by the game air. The results of this study are given by analyzing the makams, foot, procedure, course, range and sound range.