Hastane çalışanlarında dindarlığın empati ve özgecilikle ilişkisi üzerine bir araştırma (Konya Eğitim Araştırma Hastanesi örneği)
An investigation on relationship between empathy and alturism in hospital employees (Example of Konya Education Research Hospital)
  1. Tez No: 552595
  2. Yazar: MUSTAFA USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hastaneler, Sosyoloji, Religion, Hospitals, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Empati, Özgecilik, Religiosity, Empathy, Altruism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada hastane çalışanlarının (hekim ve hemşireler) dindarlık, empati ve özgecilik düzeyleri arasındaki ilişki, demografik verilerle (yaş, cinsiyet, unvan, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzey vb.) birlikte karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan 377 hekim ve hemşireden oluşmaktadır. Araştırmada dindarlığı ölçmek için“Dini Hayat Ölçeği”, empatiyi ölçmek için“Empatik Eğilim Ölçeği”ve özgecilik düzeyini ölçmek için“Özgecilik Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, dindarlık ile empati ve özgecilik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between physicians and nurses levels of religiosity, empathy and altruism was investigated, and the findings were compared with demographic data. The sample of the study consisted of 377 physicians and nurses in Health Sciences University Konya Education and Research Hospital. In order to measure religiousness, the Religious Life Scale, the Empathic Tendency Scale to measure empathy and the Altruism Scale to measure altruism were used. The obtained data were analyzed by using SPSS 15.0 package program. According to the results of the analysis, a positive relationship was found between religiosity and empathy and altruism.