Necati Tosuner hayatı, sanatı ve romancılığı
Necati Tosuner his life, art and novel writing
  1. Tez No: 552663
  2. Yazar: SÜMEYRA KUNDAKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necati Tosuner, Roman, Yapı, Necati Tosuner, Novel, Structure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Türk Edebiyatı'na yazdığı öykülerle adım atan Necati Tosuner, kendine has söyleyiş tarzıyla edebiyatımızda farklı bir yer edinir. Bu farklılığı eserlerinde kullandığı dil ve anlatımla yakalayan yazarın, öykünün yanı sıra roman, tiyatro, deneme gibi edebi türlerde de ürün ortaya koyduğu görülür. Çocukken geçirdiği kazanın tesirinde kalan yazar, bireysel konulara yönelir. Türkiye'nin siyasi gündeminden etkilenerek zamanla toplumsal konularda da eser vermeye başlar. Bu sebeple Necati Tosuner'in ilk romanlarında bireysel temalı konular işlenirken, daha sonraki romanlarında toplumsal temalı konuların işlendiği görülür. Bu çalışmada, Necati Tosuner'in romanları yapı bakımından incelenmiştir. Romanların yapısı incelenirken Şerif Aktaş'ın Anlatma Esasına Bağlı Edebi Metinlerin Tahlili (Teori ve Uygulama) kitabı esas alınmıştır. Bu kapsamda çalışma iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümünde Necati Tosuner'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yazarın romanları yapı bakımından incelenmiştir. Romanlar sırasıyla; zihniyet, yapı, olay ve olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, dil ve anlatım, bakış açısı, tema başlıkları altında değerlendirilmiştir. Bu çalışma yapılırken konuyla ilgili daha önceden yazılan kitaplar, makaleler, tezler ve internet kaynakları taranmıştır.
Özet (Çeviri)
Necati Tosuner, took a step into Turkish literature with his stories,take place in our literature with his specific literary form. It's seen that the writer,who catches this specification thanks to his language and expression in his written works, also gives works in different literary forms such as novel,theatre play,essay besides stories. Impressed by the accident that he had in his childhood, the writer tends to write in personal topics. In time, he begins to write in social topics by being impressed with the political agenda of Turkey.Therefore, while personal –themed topics are treated in Necati Tosuner's initial novels, it's seen that social –themed topics are treated in his later novels.In this study,Necati Tosuner's works were analyzed structurally. While analyzing the structure of the novels,the book-The Analysis of Literary Texts Based on Narration (Theory and Practice) by Şerif Aktaş was taken as a basis. In this context,the study is divided into two sections. In the first section,information related to Necati Tosuner's life,art and works are provided. In the second section, the writer's works are analyzed structurally. The novels are assessed respectively under the title of;mentality, structure, event and plot, characters, time, setting, language and expression,point of view themes. While this study was being done,the books,articles, thesis and internet sources were searched.