Kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetimin arasındaki etkileşimin veri zarflama analizi: BİST kurumsal yönetim endeksi firmaları üzerinde bir uygulama
Data envelopment analysis of the interaction between corporate social responsibility and corporate governance: An application on BIST corporate management index firms
- Tez No: 552671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Yönetim, Veri Zarflama Analizi, Corporate Social Responsibility, Corporate Governance, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Firmalar, farklılık yaratmak ve sürdürülebilir hedeflere uluşmak amacıyla kurumsal yönetimlerinde kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine yer verildiği görülmektedir. Kurumsal yönetimin ve kurumsal sosyal sorumluluğun arasındaki etkileşimin BİST kurumsal yönetim endeksleri üzerindeki etkisinin tespit edilmesinin amaçlandığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, yaklaşımları, sorumluluk alanları, Türkiye'de ve Dünya'da kurumsal yönetimin gelişim süreci ile ilgili detaylı bilgiler verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde kurumsal yönetim kavramı, ilkeleri, teorileri ve yayınlanan raporlar, Türkiye'de ve Dünya'da kurumsal yönetim sistemleri üzerinde detaylı bilgiler verilmektedir. Bu bölümde son olarak literatürde yer alan Türkiye'de ve Dünya'da kurumsal yönetim ve kurumsal sosyal sorumluluğa ilişkin yapılmış çalışmalardan bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, kurumsal yönetim ve kurumsal yönetim uygulamalarının BİST kurumsal yönetim endeksli firmaların üzerindeki verimlilikleri incelenmektedir. Söz konusu örneklem, Veri Zarflama Analizi yöntemi uygulayarak en az girdiyle maksimum çıktıyı üreten girdi-çıktı bileşimini bulmaktır. Bölümün sonunda, elde edilen bulgular ışığında genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Firms, corporate social responsibility activities are included in corporate governance in order to create diversity and to reach sustainable targets. This study aims to determine the effect of the interaction between corporate governance and corporate social responsibility on the BİST corporate governance indices. The concept of corporate social responsibility in the first part of the study, approaches and areas of responsibility, in Turkey and are given detailed information about the duration of the development of corporate governance in the world. The second part of the study of corporate governance concepts, principles, theories and published reports, detailed information is given on the corporate governance system in Turkey and the world. This section was finally located in Turkey and made literature on corporate governance and corporate social responsibility in the world of work mentioned. In the third and final part of the study, the efficiency of corporate governance and corporate governance practices on BİST corporate governance indexes is examined. The sample is to find the input-output composition that produces the maximum output with minimum input by applying the Data Envelopment Analysis method. At the end of the chapter, a general evaluation is made on the obtained findings.