Günümüz Türkiyesi'nde toplumsal değişme üzerinden yeni çocukluk ve yeni ebeveynlik biçimleri
New childhood and new forms of parenting over social change in present day Turkey
- Tez No: 552672
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni Çocukluk, Yeni Ebeveynlik, Aile, Toplumsal Değişim, Toplumsallaşma, New Childhood, New Parenting, Family, Social Change, Socialization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çocuk kavramı, tarihsel süreç içerisinde farklı biçimlerde algılanan ve tanımlanan toplumsal bir yaş kategorisidir. Çocuk; toplum, aile ve ebeveynler için büyük önem taşımaktadır. Toplum ve aile için çocuğun önemi ve toplum ve çocuk için ailenin önemi, çocuk ve ailenin sosyolojik açıdan araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Çocuk, toplum, aile ve ebeveyn çemberinde inşa edilen ilişki süreci, toplumsal değişme ile birlikte yeniden dönüşmektedir. Bu dönüşüm ile birlikte yeni çocukluk ve yeni ebeveynlik biçimlerinden söz etmek mümkündür. Bu duruma bağlı olarak günümüzde aile, çocuk ve ebeveyn hızlı bir değişim sürecinden geçmektedir. Toplumsal yapının değişimine bağlı olarak felsefi akımlar, kapitalizm, sanayileşme, modernleşme, neoliberal politikalar, küreselleşme, gözetim ve risk toplumu, aile bireylerinin rollerinde meydana gelen değişimler, kadının çalışma yaşamına katılması, çocuk bakma ve yetiştirme görevlerinin kurumlara devredilmesi, çocuk yetiştirme konusunda uzmanlık bilgisinin artması gibi süreçler, çocuk ve ebeveynliğin yeniden biçimlenmesinde ve yeniden tanımlanmasında etkili olmaktadır. Bu çalışmada çocuk ve ebeveyn kavramının çocuk sosyolojisi ve aile sosyolojisi çerçevesinde neomodern kalıplarla nasıl ve ne şekilde biçimler aldığı, çocuk ve ebeveynin toplumsal değişme sürecinden nasıl etkilendiği, günümüzde çocukluğun proje, programlanmış mekanik, bağımlı ve benzeri gibi kavramlarla nasıl ve neden tanımlandığı, nasıl görünümler kazandığı, ebeveynlerin aşırı ebeveyn, mükemmeliyetçi ebeveyn, ideal ebeveyn ve benzeri gibi kavramlarla nasıl ve neden tanımlandığı niteliksel yöntemle incelenmiştir. Toplumsal yapıda meydana gelen değişmenin sonucu olarak çocuk ve ebeveyn yeniden biçimlenmiş ve yeni görünüm kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of child is a social age category that is perceived and defined in different ways in the historical process. The child has great importance for society, family and parents. The importance of the child for society and family and the importance of family for community and child requires sociological investigation of the child and family. The relationship process built in the circle of children, society, family and parent which is transformed again with social change. It is possible to mention the new children and new parenting styles with this conversion. Depending on this situation, families, children and parents are undergoing a rapid change process nowadays. In the remodeling and redefinition of the child and parent, depending on the change of social structure; processes such as philosophical movements, capitalism, industrialization, modernization, neoliberal politics, globalization, surveillance and risk society, changes in the role of family members, participation of women in working life, transfer of child care and rearing task to institutions and increase of expertise in child rearing, which are effective. İn this study, it is examined how and how the child and parent concept is shaped by neomodern patterns in the framework of child sociology and family sociology, how children and parents are influenced by the social change process; how and why childhood is defined by concepts such as project, programmed, mechanics, dependent and so on; how the views are earned; have been investigated qualitatively, how and why parents define concepts such as extreme parent, perfectionist parent, ideal parent and so on. The result of the change in the social structure is the child and the parent which has been reformatted and gained a new look.