Seçmen davranışları yaklaşım modelleri kapsamında Malatya ili milletvekili genel seçimleri (1991-2018) sonuçlarının analizi
Analysis of the results of general elections of Malatya(1991-2018) within the context of voter behavior approach models
- Tez No: 552674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçim, Seçmen, Siyasal Tercih, Seçmen Davranışı, Election, Voter, Political Choice, Voter Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olan seçimler, sonuçları itibariyle yönetimleri belirlemede etkili olurken aynı zamanda ülkelerin ve toplumların içinde bulundukları siyasi, sosyal ve ekonomik koşulların anlaşılması açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Sosyal bir varlık olan insanın içinde bulunduğu koşullardan etkilenmesi ve bu koşullar altında hareket etmesinin siyasal alana yönelik yansıması, en belirgin ve meşru şekilde siyasi seçimler aracılığıyla olmaktadır. Bireylerin siyasal alana yönelik sergiledikleri duygu, düşünce, kanaat ve faaliyetlerinin bütününü oluşturan siyasal davranışlarının oluşmasında siyasal kültürün ve siyasal toplumsallaşma süreçlerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu anlamda bireylerin veya toplumların benzer gelişmeler karşısında farklı davranışlar sergilemeleri, süreç içerisinde edindikleri siyasi kültür ve siyasal toplumsallaşma süreçleri ile yakından ilgilidir ve seçmenlerin siyasal alana yönelik hassasiyetlerinin gelişmesinde ve siyasal davranışlarının şekillenmesinde etkili olmaktadır. Seçmenlerin siyasal davranışları üzerinde birçok faktör etkili olmaktadır ve seçmenler bu faktörlerden bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde etkilenmektedirler. Ayrıca yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak bu faktörlerin etkileri değişmektedir. Yapılan bu çalışmayla, seçmen davranışları yaklaşım modelleri kapsamında seçmenlerin siyasal davranışları üzerinde etkili olan faktörlerle birlikte belli seçim dönemleri içerisinde gerçekleştirilen genel seçimler öncesi ve sonrası yaşanan gelişmeler ele alınmış, genel seçimlerin sonuçlarının değerlendirmesi yapılmış ve Malatya seçmenlerinin siyasal tercihlerinin şekillenmesinde etkili olan durumlar analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Elections, which are indispensable elements of democracies, are effective in determining governance as a result, while at the same time, it is also important to understand the political, social and economic conditions in which countries and societies are located. The influence of a social being on the conditions in which it is present and the reflection of its movement on the political sphere is the most obvious and legitimate way through political elections. Political culture and political socialization processes have an important place in the formation of the political behaviors that constitute the whole of the feelings, thoughts, opinions and activities exhibited by individuals in the political sphere. In this sense, the different behaviors of individuals or societies in the face of similar developments are closely related to the political culture and political socialization they have acquired in the process and they are effective in the development of the sensitivity of the voters to the political arena and in the formation of political behavior. Many factors influence the political behavior of the voters, and they are consciously or unconsciously affected by these factors. In addition, the effects of these factors vary depending on the political, social and economic developments experienced. In this study, factors affecting the political behavior of voters in the context of approach models and developments in the general election before and after the general election period were discussed, the results of the general elections were evaluated and the cases affecting the shaping of the political preferences of Malatya voters were analyzed.