Sekiz haftalık rafting uygulamasının bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of eight-week rafting on some physical and physiological parameters
  1. Tez No: 552727
  2. Yazar: BAYRAM GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER AĞGÖN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa Sporları, Rafting, kuvvet, Sürat, Solunum Fonksiyon, Nature Sports, Rafting, Force, Speed, Respiratory Function K ey Words: Nature Sports, Respiratory Function
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Sekiz Haftalık Rafting Uygulamasının Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametrelere Etkisinin İncelenmesi Giriş ve Amaç: Günümüzde insanların klasik spor dalları dışında, onları daha özgür hissettirebilecek, daha fazla doğayla iç içe ve daha fazla risk taşıyan spor dallarına eğilim göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; sekiz hafta boyunca uygulanan rafting antrenmanlarının bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine motorik ve fizyolojik etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmaya Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim hayatına devam eden (18-32) yaş aralığında rafting branşında herhangi bir amatör veya profesyonel müsabakada yer almamış 37 erkek ve 52 kadın sporcu katıldı. Gruba 8 hafta süresince haftada 3 gün ve 2'şer saat süreyle karasu nehrinde rafting antrenmanı yaptırıldı. Öğrencilerin yaşları, boyları ve vücut ağırlıkları ortalama değerleri hesaplandıktan sonra veri seti için normallik analiz yapıldı. Bu analiz sonucunda dağılımların normal olduğu görüldü. Bu nedenle ön - son test karşılaştırması yapmak için parametrik testlerden“Paired-Samples T”testi kullanıldı. Sonuçlar. 05 anlamlılık düzeyine göre değerlendirildi. Bulgular: Araştırma sonucunda sekiz haftalık egzersiz ile elde edilen bulgular rafting yapan öğrencilerin ön-son test sonuçları karşılaştırıldığında son test değerlerinin anlamlı olarak ön değerlerinden yüksek olduğu tespit edildi. Farklı türde aynı sürede yapılan bazı egzersizlerde ise bu araştırma sonucuna benzer sonuçlar olduğu bildirilmiştir. Sonuç:Yapılan araştırma sonucunda öğrenim hayatına devam eden öğrencilerin birçok motorik ve fizyolojik özelliklerini pozitif yönde geliştirdiği, beden ve ruh sağlıklarını, sosyalleşmeleri ve iletişim becerileri ile birlikte doğa sporlarına olan bakış açılarında olumlu yönde etkilediği tartışmasız kabul gördüğü, bu nedenle tüm öğrencilere düzenli egzersiz yaptırılmasının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Nowadays, people tend to feel more free, apart from the classical sports branches, which tend to be more intertwined and more risky. The aim of this study is; the aim of this study is to investigate the motoric and physiological effects of rafting exercises applied on some physical and physiological parameters. Material and Metod: Into the study, there were 37 male and 52 female players studying at Erzincan Binali Yıldırım University, acational school of Physical Education and sports and who did not attend to any amateur or professional competition at 18-32 age interval in branch of rafting. The group had rafting trainings in karasu River for 2 hours davring the each 3 days in a week for all 8- week period. After calculating age, height and body weight average values of the students, normality analysis was performed fort eh data set. As the end of this analysis, the distribution was noticed to be normal. For that reason, Paired-Samples T - test as one of the parametric tests was used. For pre- test and post-test comparison. The results were regarded according go. 05 level of significance. Results: At the end of the study, the results of the eight-week exercise were found to be significantly higher than the pre-test results of the rafting students. In some exercises performed in the same period of time, similar results were reported. Conclusion: As a result of the research conducted, it is argued that the students who continue their education life positively improve their motoric and physiological characteristics in a positive way and that they affect their physical and mental health, socialization and communication skills together with their point of view on the sport of nature. The result is reached.