Müzik öğretmenlerinin mesleki memnuniyet ve öğretme motivasyonları (Konya ili örneği)
Professional pleasure and teaching motivation of music teachers (Example of Konya province)
  1. Tez No: 552741
  2. Yazar: GÖKCE BAHAR ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTUĞ BARIŞERİ AHMETHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Müzik Eğitimi, Öğretmen, Motivasyon, Memnuniyet, Education, Music Teacher, Motivation, Pleasure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmada 2018-2019 eğitim öğretim yılında Konya İli Karatay, Selçuklu ve Meram İlçelerinde görev yapmakta olan müzik öğretmenlerinin mesleki memnuniyet ve öğretme motivasyonları ile ilgili düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada hem nitel hem de nicel araştırma desenleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin mesleki memnuniyetleri ile ilgili görüşlerine ulaşılmasında durum çalışması deseni kullanılmış, öğretme motivasyonları ile ilgili görüşlerine ulaşılabilmek için ise genel tarama modelinde nicel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak müzik öğretmenlerinin mesleki memnuniyetleri ile ilgili görüşlerine ulaşmak için yarı yapılandırılmış görüşme formu, müzik öğretmenlerinin öğretme motivasyonlarıyla ilgili olan düşüncelerini tespit etmek amacıyla 2011 yılında Kaufmman, Yılmaz Soylu ve Duke tarafından geliştirilen 'Öğretme Motivasyonu Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerindeki özel okullarda görev yapmakta olan 34 müzik öğretmeni ve resmi okullarda görev yapmakta olan 86 müzik öğretmeni olmak üzere toplam 120 öğretmen oluşturmaktadır. Nitel veri toplama sürecinde ise Konya ilinde görev yapan 8 müzik öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, müzik öğretmenlerinin öğretme motivasyonlarının ortalama düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre, öğretmenlerin içsel motivasyonlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Sonuçlar, medeni durum ve yıl içerisinde katılmış oldukları seminer sayılarına göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Buna göre evli müzik öğretmenlerinin dış motivasyonları, bekar öğretmenlerin dışsal motivasyonlarına göre daha yüksektir. Evli müzik öğretmenlerinin içsel motivasyonları, bekar öğretmenlerin dışsal motivasyonlarına göre daha yüksektir. Ayrıca veri sonuçlarına göre müzik öğretmenlerinin yıl içerisinde katılmış oldukları seminer sayılarının dış motivasyon değişkeni için hangi grup ya da grupların farklılık gösterdiğini öğrenmek için çoklu karşılaştırma testi yapılmış, buna göre daha çok seminere katılan müzik öğretmenlerinin motivasyonları daha yüksek çıkmıştır. Müzik öğretmenlerinin mesleki memnuniyet durumları ise okullardaki fiziki şartların yetersizliği, müzik dersliğinin bulunmaması, müzik ders saatlerinin yetersiz olması, kalabalık sınıflar, ders kitaplarının işlevsizliği, öğrenci, veli, okul müdürü, öğretmen ve toplum ilgisizliğinin yanı sıra maaş sıkıntısı, kendini yetersiz hissetme gibi müzik dersinin hedeflerine ulaşabilmesini engelleyen çeşitli sorunların varlığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to find out music teachers' thoughts on Professional pleasure and teaching motivation that works Konya Karatay, Selçuklu and Meram districts in 2018-2019 educational year. In this study quantitative and qualitative research models have been used. Case study design was applied to understand teachers' thoughts on Professional pleasure by using semi-structured interview form as data collection. Survey was done in order to find out music teachers` teaching motivation, where“Teaching Motivation Scale”was used, developed by Kaufmann, Yılmaz Soylu and Duke in 2011. The sample was taken from three district of Konya city called Karatay, Meram and Selçuklu. Totaly, 120 music teachers were included in this research whom 34 of them from private schools and 86 them from state schools. Apart from that 8 music teachers who were working both in private and state schools were interviewed. According to study results, music teacher's teaching methods are medium level. So they have higher internal motivation. Results have differences due to martial status and seminar numbers during the year. By that of married music teacher's external motivations are higher than singles. Married music teacher's internal motivations are higher than singles. Moreover according to the data results, for external motivation variable depends on seminars during the year joined; to learn differences of which group or groups have differences multiple comparative tests have been conducted; accordingly teachers joined seminars have higher motivation. Music teachers' Professional pleasure depends on various problems such as lack of music hours, crowded classes, lack of function of students` book. Moreover, neglection of music lessons by students, parents, principals, teachers and society lowers music teachers` pleasure to work. Teachers` salary and low efficacy have been found as creating unpleasent situations for music teachers which can be the obstacles to reach aims of music lessons.