Computer aided design of machine elements
Makine elemanlarının bilgisayar destekli tasarımı
- Tez No: 55278
- Danışmanlar: PROF.DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Makina Elemanları iv, Computer Aided Design, Machine Elements m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET MAKİNA ELEMANLARININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI DEMİRHAN, Necdet Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ Ağustos 1996, 155 sayfa Bu tezde, makina elemanlarının bilgisayar destekli tasarımı için bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Bu çalışmada mil, civata, rulman, helisel yay ve V-kayışı gibi makina elemanları ele alınmıştır. Geliştirilen tasarım paketi modüler bir yapıya sahiptir. Yukarıda bahsedilen her bir makina elemanı için etkileşimli bir bilgisayar destekli tasarım/seçim programı yazılmıştır. Malzeme özellikleri, mukavemet yoğunluk faktörü gibi tasarım parametreleri, standart tablo, grafikler ve üretici firmaların katalog değerleri kullanılarak, seçim ve tasarım prosedürleri için bir veritabanı oluşturulmuştur. Bütün modüller bir ana program altında birleştirilmiştir. Programlar QuickBASIC programlama dili ile yazılmış ve kullanıcının işini kolaylaştırmak için bilgisayarların grafik özelliklerinden yer yer yararlanılmıştır. Paket IBM uyumlu bir kişisel bilgisayarda geliştirilmiştir. Bilgisayar destekli tasarım paketinin her bir modülünün kullanımı ve sonuçlan örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN OF MACHINE ELEMENTS DEM I RH AN, Necdet M.S. in Mechanical Engineering Supervisor. Prof. Dr. İ. Hüseyin FİLİZ August 1996, 155 pages In this thesis, a computer aided design (CAD) package for the machine elements is prepared. Shafts, bolts, anti-friction bearings, journal bearings, helical springs, brakes and V-belts are the elements considered in this study. The developed design package has a modular structure. For each of the machine elements specified above, an interactive computer aided design/selection program is written. A database which consists of material properties, design parameters like stress concentration factors, charts, standard values from manufacturer's catalogues, etc., is prepared to ease the design and selection procedure. The modules were combined under a supervisor program. Programs are written in QuickBASIC and colour graphics are sometimes utilised to communicate with the user. The entire system is implemented on an IBM compatible PC. The use of CAD package for each module is illustrated with examples.