Parapsoriazis hastalarında alerjik kontakt duyarlılık sıklığının saptanması
Determination of allergic contact sensitivity frequency with skin patch test in parapsoriasis patients
- Tez No: 552870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Parapsoriazis, Avrupa standart seri, tekstil serisi, deri yama testi, kontakt duyarlılık, alerjen, Parapsoriasis, European standard series, textile series, skin patch test, contact sensitization, allergen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Parapsoriazis, kütanöz T hücreli lenfoproliferatif bozukluklarla ilişkili bir deri hastalığıdır. Etiyolojisi bilinmemektedir. Hastalık, Kutanöz T hücreli Lenfoma'lardan Mikozis Fungoides'e dönüşebilir. Lezyonlar başlıca deride giysi altında kalan bölgelerde gelişir. Deri yama testi, birçok deri hastalığında T hücresi ile ilişkili alerjinin tanımlanması için kullanılan bir testtir. Bu çalışmada amacımız, Parapsoriazis hastalarında deri yama testi ile alerjik kontakt duyarlılık sıklığının araştırmak ve etyoloji ya da tetikleyici potansiyeli olabilecek alerjenleri belirlemektir. Yöntem: Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran parapsoriazis tanısı alan 35 hasta ile 35 sağlıklı birey kontrol grubu olarak çalışmamıza dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm bireylere ''Avrupa Standart Yama Testi Serisi ve Tekstil Serisi Yama Testi'' uygulandı. 48.saat ve 96.saat sonuçları kaydedildi. Veriler yüzdelik ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan parapsoriazis'li hastaların, Avrupa standart yama testi serisi sonucunda 7 hastada en az 1 maddede (%20) pozitif reaksiyon görüldü. Hasta grubunda p-fenilendiamin, peru balsamı, potasyum dikromat, nikel sülfat, IPPD, lanolin, MBT, MDBGN ve metilizotiazolinon'a karşı reaksiyon izlendi. Sağlıklı kontrol grubunda ise 35 kişiden sadece 1'inde (%2,9) PTBP-FR reçinesine karşı reaksiyon gözlendi. Tekstil serisi yama testi sonucunda ise 35 Parapsoriazis hastasının 3'ünde (%8,6) en az 1 alerjende reaksiyon saptandı. Bunlar Disperse Blue 35, Disperse Blue 106, Reactive Red 123, Acid red 359, Textile dye mix olup tamamında 1+ reaksiyon izlenmiştir. Kontrol grubunda ise herhangi bir reaksiyon izlenmedi. Sonuç: Parapsoriazis'li hastaların, kontrol grubuna kıyasla Avrupa standart yama testi serisi ve Tekstil serisi yama testi serisi maddelerine daha fazla reaksiyon geliştiği belirlendi. Özellikle tekstil boyalarına maruziyete bağlı olarak; giysi ile örtülü x bölgelerde, kontakt duyarlılık ile ilişkili lezyon gelişim riskinin fazla olabileceğini düşündürmektedir. Parapsoriazis'li hastaların açık renkli, tercihen reaktif boya ile boyanmış, doğal elyaf içeren; yün, pamuk veya keten gibi giysileri tercih etmeleri ve bunun yanında kemer gibi lastik içeren ürünler, kişisel temizlik ürünleri, kozmetik ürün kullanımında olası kontakt duyarlanma açısından daha dikkatli olmaları gerekliliği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: Parapsoriasis is a skin disease which is related with cutaneous T cell lymphoproliferative disorder. The etiology is unknown. It can transform into mycosis fungoides which is a member of Cutaneous T cell Lymphomas family. Lesions develop mainly in areas that are under the skin. The skin patch is a safely used skin test which is routinely used in the dermatology outpatient clinics for the detection of allergenic substance in many skin diseases, especially for the diagnosis of allergic contact dermatitis and the identification of T cell related allergy. In this study we aimed to determine the frequency of allergic contact sensitization and to identify allergens that can play role in the etiology or may have a potential to increase the severity of Parapsoriasis disease. Methods: The study included 35 patients with parapsoriasis and 35 healthy controls who were admitted to the Dermatology Outpatient Clinic Mustafa Kemal university Medical Faculty. European standard series and textile series leather patch test was applied to all participants. Test results of 48th and 96th hours were evaluated. The data were analyzed as percentage and statistically. Results: A positive reaction was observed in at least 1 item (20%) in 7 patients as a result of the European standard serial patch test on Parapsoriasis patient group. The reaction against p-phenylendiamine, peru balsam, potassium dichromate, nickel sulfate, IPPD, lanolin, MBT, MDBGN and methylisothiazolinone was also observed. In the control group, only 1 (2.9%) of 35 patients had 1+ reaction against PTBP-FR resin. As a result of the textile patch test, 3 of the 35 parapsoriasis patients (8.6%) had at least one allergen reaction. These are Disperse Blue 35, Disperse Blue 106, Reactive Red 123, Acid red 359, Textile dye mix and all 1+ reactions were observed. No reaction was detected in the control group. xii Conclusion: It was determined that patients with parapsoriasis developed more reactions to European standard patch test series and Textile series patch test series items compared to control group. Especially due to exposure to textile dyes; in areas covered by clothing, the risk of developing lesion associated with contact sensitivity may be considered. Patients with parapsoriasis are light colored, preferably dyed with reactive dyes, containing natural fibers; wool, cotton or linen, as well as rubber-containing products such as belts, personal hygiene products, cosmetic products, we need to be more careful in terms of possible contact sensitization.