Psoriasis hastalarında çocukluk çağı travmaları, emosyon regülasyonu ve dayanıklılık
Childhood traumas, emotion regulation and resilience in psoriasis patients
- Tez No: 731187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA PORGALI ZAYMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Psikiyatri, Dermatology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Anksiyete Duyarlılığı, Çocukluk Çağı Travması, Depresyon, Dayanıklılık, Anksiyete, Psoriasis, Anxiety Sensitivity, Childhood Trauma, Depression, Resilience, Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Kronik inflamatuvar hastalık olan psoriasis aynı zamanda psikosomatik bir bozukluktur. Psoriasis etyopatogenezi multifaktöriyeldir ve stresle ilişkili faktörler hastalığın gelişimi, prognozu ve geçirilen atak sıklığı ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmada çocukluk çağı travmaları, anksiyete duyarlılığı, duygu regülasyonu, ruhsal dayanıklılık, depresyon ve anksiyete şiddeti ile psoriasis arasındaki ilişkinin incelenmesi, tüm bu faktörlerin hastalık gelişiminine olan etkisinin bütüncül bir bakış açısıyla araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş aralığında, psoriasis tanısı almış 100 hasta ve 100 sağlıklı kontrol alınmıştır. Çalışmaya alınan tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Connor ve Davidson Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Anksiyete Duyarlılık İndeksi-3, Hamilton Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubunun HAM-D, HAM-A, HAM-P, HAMS, ADİ-3 fiziksel, bilişsel, sosyal alt ölçek ve toplam puanları, ÇÇTÖ fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal ihmal, cinsel istismar alt ölçek ve toplam puanları, DERS açıklık, dürtü alt ölçek ve CD-RISC ruhsallığa eğilim alt ölçek puanları sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Psöriasis gelişimini HAMD değerindeki bir birimlik artış 1,154 kat; ADİ-3 fiziksel alt ölçeği değerindeki bir birimlik artış 1,080 kat; ÇÇTÖ duygusal ihmal değerindeki bir birimlik artış 1,185 kat; DERS açıklık alt ölçeği değerindeki bir birimlik artış 1,382 kat arttırdığı; CD-RISC iyimser düşünme alt ölçeği değerindeki bir birimlik artış ise 1,296 kat azaldığı tespit edilmiştir Sonuçlar: Psoriasis hastalarında Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantıları, Anksiyete Duyarlılığı, Depresyon, Anksiyete ve Duygu Regülasyonu Güçlüğü Ölçek puanlarının kontrol grubuna kıyasla yüksek saptanmasının yanı sıra; bu hastalığın risk faktörlerine karşı koruyucu etken olarak tanımlanan Psikolojik Dayanıklılık Skorları daha düşük bulunmuştur. Psoriasis gelişiminde Depresyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmatik Yaşantıları Ölçeğinin Duygusal ihmal alt ölçeği, Anksiyete Duyarlılığı Ölçeğinin Fiziksel Alt Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeğinin Açıklık Alt Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık Ruhsallığa Eğilim Alt Ölçeği puanlarındaki artışların psoriasis gelişim riskini arttırdığı ancak Anksiyete Ölçeği puanlarının psoriasis gelişim riskini arttırmadığı tespit edilmiştir. Tüm bu ruhsal parametreler ve bedenselleştirmenin psoriasis gelişimine zemin hazırladığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis, a chronic inflammatory disease, is also a psychosomatic disorder. The etiopathogenesis of psoriasis is multifactorial and stress-related factors have been associated with the development of the disease, its prognosis, and the frequency of exacerbations. In this study, it was aimed to examine the relationship between childhood traumas, anxiety sensitivity, emotion regulation, mental resilience, depression and anxiety severity and psoriasis, and to investigate the effects of all these factors on the development of the disease from a holistic perspective. Method: 100 patients aged 18-65 years diagnosed with psoriasis and 100 healthy controls were included in the study. Sociodemographic Data Form, Childhood Trauma Scale, Emotion Regulation Difficulty Scale, Connor and Davidson Resilience Scale, Anxiety Sensitivity Index-3, Hamilton Anxiety Scale, and Hamilton Depression Scale were applied to all participants included in the study. Findings: HAM-D, HAM-A, HAM-P, HAM-S, ASI-3 physical, cognitive, social subscale and total scores of the patient group included in the study, CTQ physical abuse, physical neglect, emotional neglect, sexual abuse subscale and total scores scores, DERS openness, impulse subscale, and CD-RISC propensity to spirituality subscale scores were found to be higher than the healthy control group. A one-unit increase in HAMD value increased the development of psoriasis 1.154 times; A oneunit increase in the ASI-3 physical subscale is 1,080 times; A one-unit increase in the CTQ emotional neglect value is 1.185 times; A one-unit increase in the COURSE openness subscale increased 1,382 times; It was determined that a one-unit increase in the CD-RISC optimistic thinking subscale value decreased 1.296 times. Results: In addition to the fact that the Childhood Traumatic Experiences, Anxiety Sensitivity, Depression, Anxiety and Difficulty in Emotion Regulation scores were found to be higher in psoriasis patients compared to the control group; Resilience Scores, which are defined as protective factors against the risk factors of this disease, were found to be lower. In the development of psoriasis, increasing scores on the Depression Scale, Childhood Traumatic Experiences Scale, Emotional Neglect Scale, Anxiety Sensitivity Scale Physical Subscale, Emotion Regulation Difficulty Scale Openness Subscale, Psychological Resilience Spirituality Tendency Subscale scores increase the risk of psoriasis. However, Anxiety Scale scores increased the risk of developing psoriasis. detected. In addition to all these psychological parameters and somatization pave the way for the development of psoriasis.