Production of riboflavin by Ashbya gossypii from whey
Peyniraltı suyundan ashbya gossypii kullanarak riboflavin üretimi
- Tez No: 55291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Peynir altı suyu, riboflavin, Ashbya gossypil, fermantasyon, whey, riboflavin, Ashbya gossypll, fermentation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Sallamalı flask ve laboratuar fermentörü ile, Ashbya gossypil NRRL Y-1056 kullanılarak: endüstriyel bir yan ürün olan peynir altı suyundan riboflavin üretimi üzerine fermantasyon çalışmaları yürütülmüştür. Peynir altı suyuna eklenen maya ekstraktı, sukroz, glisin, pepton, soya fasulyesi yağı, soya fasulyesi unu, glisin+pepton ve kepeğin riboflavin üretim hızı ve verimi üzerindeki etkisi sallamalı flask fermantasyonu ile çalışılmıştır. Fermentör çalışmalarında peynir altı suyu ve peynir altı suyuna eklenmiş kepek ve glisin+pepton kullanılmıştır. Riboflavin üretimi fermantasyonun 2. günü sonunda daha hızlı artmaya başlamış ve 5. güne kadar artmaya devam etmiştir. Sallamalı flask fermentasyonuyla peynir altı suyunda 8 gün sonunda, peynir altı suyuna eklenen kepek, soya fasulyesi unu ve glisin+peptonla Ashbya gossypil ile üretilen riboflavin miktarları sırasıyla 389.5, 120.7 ve 101.7 mg/L olarak bulunmuştur. Peynir altı suyuna eklenen pepton ve soya fasulyesi yağı ile daha düşük verimler elde edilmiştir (23.2 ve 17.5 mg/L). En iyi verim kepek eklenmesiyle elde edilmiştir. Peynir altı suyunda ve peynir altı suyuna eklenen kepek ve glisin +pepton ile, Ashbya gossypil tarafından fermentörde 8 gün sonrasında üretilen riboflavin miktarı, aynı ürünler için sallamalı flask çalışmalarına göre yaklaşık dört kat daha yüksek bulunmuştur ve riboflavin miktarları sırasıyla 113.4, 1227.4 ve 400.0 mg/L'dir.
Özet (Çeviri)
Fermentation studies on the production of riboflavin were carried out with an industrial byproduct whey, in shake flask and laboratory fermentor using Ashbya gossypll NRRL Y-1056. Effect of supplements; yeast extract, sucrose, glycine, peptone, soybean oil, soybean flour, glycine+peptone and bran on the rate, and yield of riboflavin production in whey were studied in shake flask fermentation. In fermentor studies, whey, and whey supplemented with bran and glycine+peptone were used. Riboflavin production started to increase more rapidly after 2 days of fermentation and continued to increase until 5 days. The quantities of riboflavin produced by Ashbya gossypll in whey after 8 days of shake flask fermentation with supplements; bran, soybean flour, and glycine+peptone were 389.5, 120.7 and 101.7 mg/L respectively. Lower yields were obtained using supplements; peptone and soybean oil (23.2 and 17.5 mg/L). The best yield was obtained by using bran supplement. Yield of riboflavin produced in whey, and whey supplemented with bran and glycine+peptone by Ashbya gossypll after 8 days of fermentation in fermentor were found to be nearly four times higher than that of shake flask studies and were 113.4, 1227.7 and 400.0 mg/L respectively.