Kamu-üniversite-sanayi işbirliği sürecinde arayüzlerin etkinliği: Nitel bir değerlendirme
Effectiveness of interfaces in public-university-industry collaboration process: A qualitative assessment
- Tez No: 626504
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN AKATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ), KÜSİ Arayüzleri, Örgütsel Etkinlik, Paydaş Yaklaşımı, Üçlü Sarmal Yaklaşımı, Public-University-Industry Collaboration, PUIC Interfaces, Organizational Effectiveness, Stakeholder Approach, Triple Helix Approach
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
İnovatif fikirlerin sadece doğru kişiler tarafından, doğru zamanda ve doğru yerde bir araya getirilmesi ile birçok verimli işbirliği imkânının ortaya çıkması mümkündür. Genel olarak bir üniversitenin fakültesinde, bir kamu laboratuvarında yürütülen projeler veya bir şirketin Ar-Ge departmanında yapılan araştırmalar sürecinde bir işbirliği ihtiyacı doğmaktadır. Kamu, üniversite ve sanayi arasındaki işbirliği ihtiyacı, bu farklı tarafların kesişen karşılıklı çıkarlarının, amaçlarının, hedeflerinin ortak platformlarda bir araya gelmesine, böylelikle daha etkin sonuçların ve karşılıklı kazançların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Arayüzleri (örneğin; Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Teknoloji Transfer Ofisi, Araştırma Merkezleri ve/veya Enstitüleri, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri, Sürekli Eğitim Merkezleri vb.) tam da bu konuda ortaya çıkan ihtiyacı karşılamaya yönelik oluşturulmuş yapılardır. Bu çalışma kapsamında KÜSİ Arayüzleri'nin yapıları, işleyişleri ve paydaşları ile kurdukları ilişkiler teorik ve analitik bir bakış açısı ile incelenmiştir. Bu bağlamda, Türkiye'deki KÜSİ Arayüzleri'nin örgütsel etkinliği analiz edilmiştir. KÜSİ Arayüzleri'nin öz değerlendirmesi için temsilcilerin katılımı ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, paydaşların (örneğin; akademisyenler, sanayi kesimi, kamu kesimi temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları) KÜSİ Arayüzleri'ne dönük algılamalarını ortaya koymak için görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmanın metodolojik tasarımı nitel araştırma yöntemlerine ağırlık verilerek oluşturulmuştur. Nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde yarı yapılandırılmış mülakat ve doküman incelenmesi uygulanmıştır. Örgütsel etkinlik kapsamında“bağlılık”,“gönülgücü (maneviyat/moral)”,“bildirişme (bilgi yönetimi ve iletişim)”ve“örgüt dışındakilerin değerlendirmesi”kriterleri ile Arayüz faaliyetleri arasında ilişkiler kurulmuştur. Arayüzlerin faaliyetleri sırasında paydaşların önemsedikleri etkin iletişim, karşılıklı güven, deneyim ve anlayış gibi faktörlerin KÜSİ sonuçlarına yansıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many productive collaboration opportunities are likely to emerge only if innovative ideas meet the right people at the right time and in the right place. In general, there is a necessity for collaboration in the projects carried out in the faculty of a university, in a public laboratory or the investigations conducted in a company's R&D department. The necessity for collaboration among public, university, and industry brings together the intersecting mutual interests, purposes and goals of these parts on common platforms enables gaining more effective outcomes and reciprocal benefits. Public-University-Industry Collaboration (PUIC) Interfaces (e.g. Technology Development Zone, Technology Transfer Office, Research Centers and/or Institutes, R&D and Design Centers, Continuing Education Centers, etc.) are exactly the structures created to meet the needs that arise in this respect. Within the scope of this study, the structures, processes and relations of the PUIC Interfaces with their stakeholders were examined from a theoretical and analytical viewpoint. In this context, organizational effectiveness of PUIC Interfaces was analyzed in Turkey. Interviews were conducted with the participation of representatives for self-evaluation of PUIC Interfaces. Furthermore, the interviews were held to reveal the perceptions of stakeholders (e.g. academics, industry, public sector representatives and civil society organisations) towards PUIC Interfaces. The methodological design of this study was carried out with an emphasis on qualitative research methods. Semi-structured interview and document analysis were applied within the framework of qualitative research methods. Relationships were established between the criteria of“loyalty”,“morale (spirituality)”,“communication (information management and communication)”and“assessment of those outside the organization”and Interface activities in the scope of organizational activity. It was determined that the factors such as effective communication, mutual trust, experience and understanding that stakeholders pay attention during Interfaces activities have an influence on PUIC consequences.