Geç ortaçağ'da İtalya'nın siyasi durumu
The political situation of Italy in late medieval age
  1. Tez No: 552984
  2. Yazar: SAİT EMRE ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kutsal Roma-Germen Ġmparatorluğu, Komünler, Signoreler, Guelf, Ghibellin, Napoli, Sicilya, Anjou, Aragon, Trastamara, Caspe UzlaĢması, V. Alfonso, Holy Roman Empire, Communes, Signori, Guelph, Ghibellin, Naples, Sicily, Naples Angevins, Aragon, Trastamara, Compromise of Caspe, Alfonso V
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Kuzey İtalya‟da XI. yüzyılın başından itibaren komün yönetimleri doğmaya başlamıştır. Komünler Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu‟na bağlı yarı özerk kimliğe sahip kent devletleriydiler. XII.-XIII. yüzyıllarda komünler kurdukları çeşitli ittifaklarla imparatorluk egemenliğine meydan okudular. Papalık da onların bu mücadelesine destek vermekteydi. XIII. ve XIV. yüzyıllarda Guelf-Ghibellin savaşlarının doğmasıyla İtalyan komünleri kendi aralarında yeni ittifak sistemleri kurmuşlardır. Mevcut savaşlar İtalyan kentlerinde iç çatışmaları tetiklemiş podesta ve capitano makamlarının ardından signoria yönetimlerinin kurulmasına neden olmuştur. Otokratik özellik taşıyan signoreler XIV.-XV. yüzyıllarda Kuzey ve Orta İtalya‟nın neredeyse her kentinde iktidara geldiler. Papalık kendi egemenlik bölgesinde bu yerel signorelere karşı büyük bir seferberlik yürütmüştür. XIII. yüzyılın sonundan XV. yüzyılın ikinci çeyreğine kadar Napoli Krallığı‟nda Anjou‟lar yönetimdeydiler. Sicilya‟da ise Trinacria Krallığı‟nı yöneten Katalanlar XV. yüzyılın ilk çeyreğine kadar varlıklarını sürdürdüler. Buna rağmen Trastamara Hanedanı, 1412‟de gerçekleşen Caspe Uzlaşması‟yla hem Sicilya‟nın yeni hâkimi olmuş hem de Aragon Krallığı‟nın yönetimine geçmiştir. Trastamara‟lardan olan kral V. Alfonso 1442-3‟te Napoli Krallığı‟nı fethetmeyi başarmıştır. Alfonso‟dan sonra burada onun ardılları başa geçmişlerdir. Anjou‟lar ve Aragonlular arasındaki rekabet XV. yüzyılın sonuna kadar belirli aralıklarla devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
Beginning from the early 11th century, Northern Italy witnessed the rise of communes. They were semi-autonomous city states dependent to Holy Roman Empire. In the 12th and 13th centuries the communes began to establish various alliances and challenge the sovereignty of Holy Roman Empire. They had support from the Papal states in their struggles against Imperial hegemony. In the 13th and 14th centuries communes established new alliance systems between themselves with beginning Guelph-Ghibellin Wars. At the turmoil of these wars, internal conflicts were triggered between these newly emerging cities. These later brought about the establishment of signoria governments following the rank of podesta and capitano (captain). The highest ruling class, which were named“Signori”had autocratic traits and came to power in 14th and 15th centuries almost every cities of Northern and Central Italy. Papal states had executed a great campaign against these local signori in their papal territories. From the end of 13th century to second quarter of 15th century, Naples Angevins had been rulers in the Kingdom of Naples and Catalans in the Kingdom of Trinacria (Sicily) maintained their existences until the first quarter of 15th century. However Trastamara Dynasty with the Compromise of Caspe which occured in 1412, passed the government of the Kingdom of Aragon and became new sovereign of Sicily. King Alfonso V who was from the Trastamara‟s had succeed to conquest the Kingdom of Naples in 1442-3. His successors became rulers after him. The rivalry between these two powers of Angevin and Aragon lasted for very long times until the end of 15th century with some intervals.