Ülseratif kolit hastalık aktivasyon düzeyi ile D vitamini düzeyi arasındaki korelasyon
The correlation between ulcerative colitis activity and vitamin D level
  1. Tez No: 553019
  2. Yazar: MEHMET NUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, D vitamini
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Ülseratif kolit kolonun kronik, tekrarlayan, kontrolsüz inflamasyonu şeklinde kendini gösteren bir hastalığıdır. Vakaların hemen hemen tamamında rektum tutulmuş olup, inflamasyon buradan proksimale doğru yayılım gösterir. Hastalığın seyri ve yaygınlığı bireysel farklılık gösterdiği için bireysel tedavi yaklaşımları gereklidir. D vitamini yağda eriyen vitaminler arasında yer almakta olup aynı zamanda endojen olarak uygun biyolojik ortamda sentezlenebildikleri için hormon ve hormon öncüsü olan bir steroldür. En önemli etkisi kalsiyum, fosfor metabolizması ve kemik mineralizasyonu üzerinedir. D vitamini eksikliği osteoporoz, düşme ve kırıklar için tanımlanmış bir risk faktörüdür. Aynı zamanda son yıllarda, D vitamini eksikliğinin yaygın kanserler, kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, enfeksiyöz ve otoimmun hastalıkların dahil olduğu bir çok kronik hastalık ile ilişki içinde olduğu bulunmuştur. Biz de çalışmamızda Ülseratif kolit ile D vitamini arasındaki ilişkiyi araştırdık.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis is a chronic, recurrent, uncontrolled inflammation of the colon. The rectum is involved in almost all cases and inflammation spreads proximally from here. Since the course and extent of the disease vary individually, individual treatment approaches are necessary. Vitamin D is one of the fat-soluble vitamins and is a hormone and hormone precursor sterol since they can also be synthesized in an endogenously suitable biological environment. Its most important effect is on calcium, phosphorus metabolism, and bone mineralization. Vitamin D deficiency is a defined risk factor for osteoporosis, falls and fractures. It has also been found in recent years that vitamin D deficiency is associated with many chronic diseases, including common cancers, cardiovascular diseases, metabolic syndrome, infectious and autoimmune diseases. In our study, we investigated the correlation between ulcerative colitis and vitamin D.