Diyaliz tedavisi almayan kronik böbrek yetmezliği hastalarında glomerüler filtrasyon hızı ile ortalama platelet hacmi arasındaki ilişkinin araştırılması
The i̇nvestigation of relationship between the glomerular filtration rate and the mean platelet volume in chronic kidney disease patients with non-dialysis
  1. Tez No: 553020
  2. Yazar: ZEYNEP ATA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic Kidney Disease, Glomerular Filtration Rate, Mean Platelet Volume
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kronik böbrek yetmezliği hastalarında böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla kullanılan üre, kreatinin, serum sistatin C, böbrek hasarı molekülü-1, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin gibi çeşitli belirteçler bulunmaktadır. Bununla beraber hastalığın seyrinde yeni klinik parametrelere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada renal replasman tedavisi almayan kronik böbrek yetmezliği hastalarında ortalama platelet hacmi ile glomerüler filtrasyon hızı arasındaki ilişkinin araştırılmasını amaçladık. Çalışmamızda Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Kliniği'ne başvuran hastaların 2012-2017 yılları arasındaki verileri retrospektif olarak incelendi. Renal replasman tedavisi almayan kronik böbrek yetmezliği tanılı Evre 3 (n: 84), Evre 4 (n: 52) ve Evre 5 (n: 64) olmak üzere toplam 200 hasta üzerinde çalışma yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, kan basıncı, ek hastalıkları ve glukoz, glomerüler filtrasyon hızı, ortalama platelet hacmi, kreatinin, parathormon, spot idrarda protein/kreatinin, hemogram, üre, ürik asit değerleri dosyalarından retrospektif olarak elde edildi. Çalışmamızda kronik böbrek yetmezliği hastalarında Evre 3'ten Evre 5'e doğru gidildikçe ortalama platelet hacmi değerinin arttığı ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p˂0.01). Çalışmamızda diyabetes mellitus, hipertansiyon, aterosklerotik kardiyo vasküler hastalık, serebro vasküler hastalık, polikistik böbrek hastalığı, benign prostat hiperplazisi, kronik obstruktif akciğer hastalığı, astım, dislipidemi, glomerulonefrit, nefrolitiyasis, gut, alzheimer hastalığı, kronik piyelonefrit, nefrektomi, tiroid hastalığı ve malignitesi olan kronik böbrek yetmezliği hastalarının ortalama platelet hacmi seviyeleri bu hastalıkları olmayan kronik böbrek yetmezliği hastalarına göre daha yüksek bulundu. Kronik böbrek yetmezliği hastalarında ortalama platelet hacmi düzeylerinin izlenmesi, renal fonksiyon ölçümünde yararlı bir progresyon göstergesi olabilir. Anahtar Kelimeler : Kronik Böbrek Yetmezliği, Ortalama Platelet Hacmi, Glomeruler Filtrasyon Hızı
Özet (Çeviri)
There are various indicators such as urea, creatinine, serum cystatin C, kidney injury molecule-1, neutrophil gelatinase-associated lipocalin used in the evaluation of renal function in chronic kidney disease patients. However, new clinical parameters are needed for the determination of progression of the disease. In the study we aimed to investigate the relationship between mean platelet volume levels and the glomerular filtration rate in patients with chronic kidney disease without renal replacement therapy. In our study, data of the patients in between 2012 to 2017 were reviewed retrospectively with who were admitted to the nephrology clinic in the Balikesir University, Application and Research Hospital. There were a total of 200 patients with stage 3 (n=84), stage 4 (n=52) and stage 5 (n=64) with chronic kidney disease without renal replacement therapy in the study. Demographic characteristics of the patients, blood pressure, additional diseases and glucose, creatinine, glomerular filtration rate, mean platelet volume, parathormone, the spot urine protein/creatinine, hemogram, urea, uric acid values were obtained retrospectively from the archives. In our study, it was found that the mean platelet volume value increased from Stage 3 to Stage 5 in chronic kidney disease patients and obtained this result was statistically significant (p˂0.01). Mean platelet volume levels obtained from chronic kidney disease patients with diabetes mellitus, hypertension, atherosclerotic cardiovascular disease, cerebrovascular disease, polycystic kidney disease, benign prostatic hyperplasia, chronic obstructive pulmonary disease, asthma, dyslipidemia, glomerulonephritis, nephrolithiasis, gout, alzheimer's disease, chronic pyelonephritis, nephrectomy, thyroid disease and malignancy were higher than in without these diseases. The monitoring of mean platelet volume levels in chronic kidney disease patients may be a beneficial progression indicator for renal function measurement.