X ve Y kuşağı çalışanların iş yaşam dengesinin algılanan stres düzeyine etkisi: Gıda sektöründe bir işletme araştırması
The impact of work-life balance of X and Y generation employees on the perceived stress levels: A business research in the food sector
- Tez No: 553151
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Y Kuşağı, İş-Yaşam Dengesi, Stres, Çalışma Yaşamı, Generation X, Generation Y, Work-Life Balance, Stress, Working Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan ve Makine Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde yaşanan teknolojik, ekonomik, politik, sosyo-kültürel vb. değişim ve gelişmeler, çalışma hayatını doğrudan etkilemektedir. Bu değişim ve gelişmeler sebebiyle, çalışanların hem iş ve hem de özel yaşamlarında üstlenmiş oldukları roller arasında çatışmalar yaşanmaktadır. Özellikle iş-yaşam dengesinin bozulduğu durumlarda, çalışanlarda işten kaynaklanan stres yoğun şekilde yaşanabilmektedir. Çalışanların yaşadığı bu olumsuzluklardan dolayı bazı işverenler, işletmelerinde iş-yaşam dengesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Günümüz şartlarında bir arada çalışmak durumunda olan X ve Y kuşağı bireylerinin iş yaşamı ve özel yaşamdaki algı farklılıklarından kaynaklanan sıkıntılar da çalışma yaşamındaki iş-yaşam dengesini ve algılanan stresi etkileyebilen bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın temel amacı, X ve Y kuşağı çalışanların iş-yaşam dengesi ile algılanan stres düzeyi arasında bir ilişkinin olup, olmadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışma, 2018 yılının kasım ayında yürütülmüş ve İstanbul sınırları içerisinde faaliyette bulunan ve 500 çalışanı olan bir gıda işletmesinin 252 çalışanına uygulanmıştır. Araştırma için gerekli olan veriler için anket yöntemi uygulanmış, anket sonuçlarına göre elde edilen veriler ise SPSS 18.0 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri ile iş-yaşam dengesi ve algılanan stres düzeyi arasındaki ilişkiler ve yönleri saptanmış, akabinde yapılan sınamada, iki olgu arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, technological, economic, political, socio-cultural etc. changes and developments have direct impact on professional life. Due to these changes and developments, conflicts occur between the roles employees assume in their work and private lives. Especially in cases where work-life balance deteriorates, work-driven stress can be experienced intensively among employees. Due to the negativities experienced by employees, some employers have started to take initiative to establish work-life balance in their enterprises. The problems caused by the differences in the perception of work-life and private life between the individuals belonging to X and Y generations who have to work together in today's conditions emerge as a factor that can affect the work-life balance and perceived stress level in the work-life. The main purpose of this study is to reveal whether there is any association between the level of work-life balance and perceived stress among the X and Y generation employees. The study has been conducted in November 2018 and conducted among 252 employees of a food company operating with 500 employees in Istanbul. The survey method has been used for data collection, and the data collected have been analyzed using SPSS 18.0 software. The associations between work-life balance and perceived stress level, as well as directions of these associations and statistical significance thereof have been determined through correlation analyses.