Factors effect on positive and negative counterfeit purchase intention, an empirical study from Iraq
Taklit-sahte ürün tercihine etki eden pozitif ve negatif faktörlerin değerlendirilmesi: Irak tüketicisine gerçekleştirilen amprik bir çalışma
- Tez No: 553216
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sahte ürünler, Sahte markalar, lüks markalar, Satınalma niyeti, Counterfeit Products, Counterfeit Brands, Luxury Brands, Purchase Intentions
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Taklit endüstrisi, özellikle son yirmi yıldır sosyal statüsünü arttırmak isteyen lüks marka tüketicisinin içinde bulunduğu lüks marka pazarına yüksek ve negatif düzeyde etki eden global bir endüstri halini almıştır. Taklit-sahte ürünler, lüks marka ürün fikrine karşı olup, belirli nedenlerle lüks marka tüketicisini kendi pazarına çekme başarısı gösteren ürünler olmaya başlamıştır. Bu çalışma tüketicilerin sahte ürünlere duydukları eğilimlerin veya gösterdikleri negatif tutumların nedenlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. 430 Irak'lı tüketici üzerinde yapılan araştırmada, tüketicilere gösterdikleri tutumlara göre (pozitif ve negatif) satınalma tutum ölçekleri sorulmuş ve veriler SPSS 22 veri analizi program ile analize tabi tutulmuştur. Kurulan hipotezler, tanımlayıcı istatistikler ve çoklu regresyon analizi ile yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, sahte ürün satınalmama niyeti, etik kaygılar, orjinal markaya duyulan sadakat ve güven değişkenlerinden etkilenirken, sahte ürün satınalma niyeti ise düşük fiyat ve kolay bulunabilirlik/ulaşılabilirlik değişkenlerinden etkilenmektedir. Modelde gösterişçilik, sosyal risk ve kötü kalite değişkenleri ile istatistiki olarak bir anlamlılık yakalanamamıştır. Çalışma literatürde hem negatif hem pozitif tutumu bir arada ölçen az çalışmadan biridir. Bununla birlikte çalışmada tüketicinin sahte ürünlere olan artan bilgi ve ilgisine dikkat çekilmekte ve çalışmanın işletmelerin sahte ürün ve bu konuyla ilgili platformları azaltmaya yardımcı olacak stratejiler geliştirmesinde etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Counterfeiting is a global industry, which grown exceptionally in the last two decades, with a high impact on the luxury brand market that is purchased by consumers who want to express their social class. Counterfeit products spread make anyone be a user of the luxury brand and it is against the major idea of the luxury brand so it seeks to raise demand by low distribution to maintain consumers. This study creates to increase knowledge about (positive and negative) factors that affect the intentions of consumers to purchase counterfeit products. The study community was identified in Iraq, a total of 430 completed respondents have collected and the research sample was determined to find out the real effects of these products (negative and positive) on consumers. Data were collected and analyzed using SPSS 22 using more than one type of analysis such as descriptive analysis, multiple regression analysis to test hypothesis suggested, some hypotheses related to this study were approved (Low price, Easy to find, Unethical decisions, and Trust) and others were rejected (Vanity, Social risk, Bad quality). This study is one of the few that examined the positive and negative impact of consumers' intent to purchase counterfeit products. It also contributes to increasing consumer awareness of counterfeit products and provides a platform for creating future strategies to reduce counterfeiting.