Keskin monografisi
The monography of Keskin
  1. Tez No: 553215
  2. Yazar: HARUN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABONOZ KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, Keskin, Halk Bilimi, Halk Kültürü, Halk Edebiyatı, Keskin, Kırıkkale, Folklore, Folk Culture, Folk Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmada Kırıkkale ili Keskin ilçesindeki doğum, evlenme, ölüm âdetleri ve bunlarla alakalı inanışlar, uygulamalar ve kaçınmalar; dini veya kültürel temelli bayram törenleri, kutlamalar, halk arasındaki yaygın inanışlar, halk mutfağı ürünleri, halk hekimliği, halk takvimi ve halk edebiyatı ürünleri konu edinilmiştir. Temelde Keskin yöresi halk bilimi ve halk edebiyatı ürünlerinin tespit ve değerlendirmesine odaklanan bu çalışmada verileri toplanması sürecinde; alan araştırması ve yazılı kaynaklardan yararlanma yöntemleri kullanılmıştır. Verileri bahsi geçen yöntem ve tekniklerle toplanan bu çalışmayla birlikte Keskin yöresinin halk bilimi ve halk edebiyatı ürünlerinin yaratım, üretim ve aktarımı açısından önemli bir zenginliği olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,in the region of Keskin, Kırıkkale ,birth,marriage,death customs and related beliefs,practices and avoidances,religious or cultural based festivals,celebrations,popular beliefs among people,folk cuisine products,folk medicine,folk calendar and folk literature were mentioned. In this study,which mainly focuses on the detection and evaluation of folklore and folk literature products in the region of Keskin, field research and written sources are used in data collection process. In this study, data collected by methods and techniques mentioned before,it has been concluded that Keskin religion has an inportant richness in folklore,folk literature products in terms of creation, production and transfer.