Y kuşağı çalışanlarının örgütsel bağlılık algılarının iş motivasyonları ve iş performansları üzerindeki etkisi: Belediye çalışanları üzerinde bir uygulama
The effect of organizational commitment perceptions of Y generation employees on business motivations and work performance: An application on municipal employees
- Tez No: 553313
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Örgütsel Bağlılık, İş Motivasyonu, İş Performansı, Generation Y, Organizational Commitment, Business Motivation, Job Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmanın amacı Y kuşağı çalışanlarının örgütsel bağlılık algılarının iş motivasyonları ve iş performansları üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Araştırma İstanbul ilinde X Belediye çalışanları üzerinde gerçekleştirilmiş ve veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket ile elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde, Korelasyon analizi, Regresyon analizi, T-Testi ve Anova varyans analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın önemli sonuçları arasında çalışanların örgütsel bağlılık ile iş performansı, örgütsel bağlılık ile iş motivasyonları ve iş motivasyonları ile iş performansları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu yer almaktadır. Ayrıca örgütsel bağlılık değişkeninin iş performansı, iş motivasyonu değişkeninin iş performansı ve örgütsel bağlılık değişkeninin iş motivasyonu değişkeni üzerinde anlamlı bir belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the effects of the organizational commitment of generation Y employees on job motivation and job performance. The questionnaire was used as a data collection tool. The data obtained by the questionnaire were analyzed by using SPSS 22.0 package program. Correlation analysis, Regression analysis, T-Test and Anova variance analysis were used for statistical analysis. Among the important results of the study, it is stated that there is a significant positive relationship between organizational commitment and work performance, organizational commitment and job motivation and job motivation and job performance. In addition, it was concluded that the organizational performance of the workforce is a significant determinant of the work motivation variable.