Düşük over rezervli hasta grubunda folikül stimülan hormon seviyesi yüksekliğinin IVF başarısı üzerine etkisi
The effect of folicular stimulating hormone level height on İVF success in patients with diminished ovarian reserve
- Tez No: 553394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SEVAL ERDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Bazal Folikül Stimülan Hormon Düzeyi, ART sonuçları, öngörme, gebelik, canlı doğum, düşük, Basal Follicle Stimulating Hormone Level, ART Results, prediction, pregnancy, live birth, abortion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Düşük over rezervli hasta grubunda IVF sikluslarında bazal FSH düzeyleri ile reprodüktif sonuçların karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2010- 01.01.2019 tarihleri arasında SBÜ Zekai Tahir Burak Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tüp Bebek Merkezi'ne azalmış over rezervi nedeniyle başvuran, 641 hastaya ait 904 IVF siklusu geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastalara ait bazal FSH düzeyleri ve gebelik sonuçları hastane kayıtlarından toplandı. Hastalar bazal FSH düzeylerine göre 10 IU/mL'nin altında olanlar, 10-15 IU/mL arasında olanlar, 15-20 IU/mL arasında olanlar, 20 IU/mL'nin üzerinde olmak üzere dört gruba ayrıldı. Gebelik sonuçları siklus iptali, kimyasal gebelik, düşük ve canlı doğum olarak değerlendirildi. Kategorik değişkenlerin değerlendirilmesinde Pearson Ki-Kare testi kullanıldı Bulgular: Bazal FSH değerinin siklus iptalini öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p değeri 0,909). Bazal FSH düşüğü öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p değeri 0,730). Bazal FSH canlı doğumu öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p değeri 0,001). Ancak area under ROC curve istatistiksel olarak anlamlı olsa bile çok küçük (0,361) bulunmuştur. Bu nedenle sensitivite ve spesifisitesi yüksek bir eşik değer çıkmamaktadır. Sonuç: Hekimler yüksek bazal FSH düzeyine sahip hastalara, benzer yaş grubundaki normal FSH düzeyine sahip hastalara göre daha az sayıda folikül gelişebileceği, daha az oosit toplanabileceği, daha düşük gebelik oranlarına sahip olabileceklerini anlatmalıdır. Yine de ART sonuçlarını öngörmede eşik bir bazal FSH değeri elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Comparison of basal FSH levels and reproductive outcomes in IVF cycles of diminished ovarian reserve. Method: In this study, 904 IVF cycles of 641 patients admitted to SBU Zekai Tahir Burak Health Application and Research Center IVF Center between 01.01.2010 and 01.01.2019 were analyzed retrospectively. Baseline FSH levels and pregnancy outcomes of the patients were collected from hospital records. Patients were divided into four groups according to basal FSH levels below 10 IU / mL, 10-15 IU / mL, 15-20 IU / mL and above 20 IU / mL. Pregnancy results were evaluated as cycle cancellation, chemical pregnancy, miscarriage and live birth. Pearson chi-square test was used to evaluate categorical variables. Results: There was no statistically significant difference in predicting cycle cancellation of basal FSH (p value 0.909). Basal FSH was not statistically significant predicting abortion rates (p = 0.730). Basal FSH was statistically significant in predicting live birth (p value 0.001). However, even if the area under ROC curve was statistically significant, it was found to be very small (0.361). Therefore, there is no cut-off value with high sensitivity and specificity Conclusions: Physicians should explain that patients with high basal FSH levels may develop fewer follicles, less oocytes can be collected, and have lower pregnancy rates than patients with normal FSH levels of similar age. However, a threshold baseline FSH value could not be obtained in predicting ART results.