İlkokul öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ve iletişim becerileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The primary school teachers' attitudes to teaching profession and evaluation of the relationship between communication skills
  1. Tez No: 553618
  2. Yazar: ZEYNEP ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Education and Training, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, öğretmen, öğretmenlik mesleği, iletişim, iletişim becerileri, attitude, teacher, teaching profession, communication, communication skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tutumlar davranışlar ve ortaya çıkan sonuçlardan dolayı eğitim-öğretimde önemli bir yere sahip olmaktadır. Öğretmenlerin dersleri severek ve isteyerek işlemesi, öğrencilerin de olumlu tutum geliştirmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla öğretmenlerin mesleki tutumlarının önemli olduğunu dikkate alırsak, bir öğretmenin mesleki tutumunun olumsuz olması durumunda öğrencilerde de olumsuz etkilere yol açacağı kaçınılmazdır. Öğretmenin olumlu tutuma sahip olması durumunda mesleğinde herhangi bir kaygı durumu oluşmayacaktır. Tutum, öğretmenliği öğrenmede çok önemlidir. Öğretmenlik mesleğinde kişinin tutumu öğrenenleri de etkiler. Genel olarak bakıldığında eğitim ortamları bir iletişim alanı olduğundan, bu araştırmada ilkokul öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarıyla iletişim becerileri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde devlet ve özel okullarda görevli 200 öğretmen (Kadın =123, Erkek=77) oluşturmaktadır. Veri toplama araçları ise; kişisel bilgi formu, mesleğe yönelik tutum ölçeği ve öğretmen-çocuk iletişim ölçekleridir. Veri analizi için, SSPS 23,0 veri analiz paket programı ile elektronik ortama aktarılıp ve yine aynı programla istatiksel analizler yapılarak sıklık tabloları verilmiştir. Verilerin ölçülmesi için betimsel analizler (frekans, yüzde), t testi, korelasyon analizi ve karşılaştırmlarda Mann Whitney U tekniği yapılmıştır. Bu sonuçlara göre, öğretmenlik mesleğini severek ve isteyerek seçmiş olan adayların daha olumlu ve yüksek düzeyde öğretmenlik tutumlarına sahip oldukları söylenebilir. Ayrıca iletişim becerisinin, insanlarla interaktif bir iletişimin söz konusu olduğu öğretmenlik mesleğinde önemli bir rolü olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Attitudes have an important place in education due to behaviors and results. Teachers will be able to improve their positive attitude and to develop a positive attitude. If the teacher has a positive attitude, there will not be any anxiety in the profession. Attitude is very important in learning teaching. The attitude of the person in the teaching profession also affects learners. Therefore, considering that teachers' professional attitudes are important, it is inevitable that if a teacher's professional attitude is negative, it will have negative effects on students. In general, the relationship between primary school teachers' attitudes towards teaching profession and communication skills has been evaluated in this study since educational environments are a field of communication. The research group consisted of 200 teachers (Female = 123, Male = 77) working in the official education institutions in Istanbul in 2018-2019 academic year. Personal Information Form, Attitude Scale towards Teaching Profession and Teacher-Student Communication Scale have been used for data collection. For data analysis, SPSS 23.0 was transferred to the electronic medium with the data analysis package program and statistical analyzes were made with the same program and frequency tables were given. Descriptive analyzes (frequency, percentage), t test, correlation analysis and comparisons were made by Mann Whitney U technique for the measurement of the data. According to these results, it can be said that the candidates who have chosen and loved the teaching profession have a more positive and higher level of teaching attitude. It can also be stated that communication skills play an important role in the teaching profession where there is an interactive communication with people.