Kamu, özel ve yabancı sermayeli bankalarda marka denkliğine yönelik bir uygulama
An application for brand equity in public, private and foreign capital banks
  1. Tez No: 553807
  2. Yazar: ONUR COŞGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUMRU UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, marka denkliği, banka, bankacılık, Brand, brand equity, bank, banking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Firmalar günümüzde yoğun rekabet koĢullarında faaliyet göstermektedir. Bu rekabet ortamı firmaların ürün ve hizmetlerini diğerlerinden ayırt etmenin gerekliliğini ortaya çıkarmıĢtır. Böylece marka kavramı oluĢmuĢtur. Marka denkliği ise bu esnada önem kazanmaktadır. Marka denkliği, her ikisi de aynı pazarlama uyaranlarına ve ürün özelliklerine sahip olduğunda, tüketicinin odak marka ile markasız ürün arasındaki farklı tepkisidir. Literatürde genellikle finansal temelli ve tüketici temelli olmak üzere ikiye ayrılan kavram bu çalıĢmada tüketici temelinde yürütülmüĢtür. ÇalıĢmanın temel amacı bankacılık sektöründe marka denkliğinin kamu, özel ve yabancı sermayeli bankalara göre farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. AraĢtrmanın bir diğer amacı ise demografik değiĢkenlere göre marka denkliğinin farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. AraĢtırma verileri Kayseri‟de yaĢayan 343 banka müĢterisine Google Forms aracılığıyla gönderilen 3 farklı anket ile toplanmıĢtır. Anketin ana içeriği algılanan kalite, marka çağrıĢımı, marka farkındalığı, marka bağlılığı ve demografik ifadelerden oluĢmaktadır. AraĢtırma sonuçlarına göre evli banka müĢterilerinde markaların algılanan kalitesi ve marka farkındalığı daha yüksektir. Ayrıca çalıĢma kamu bankalarında algılanan kalite, marka çağrıĢımı, marka farkındalığı, marka bağlılığı boyutlarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today firms operate under intense conditions of competition. This competitive environment has revealed the necessity of distinguishing the products and services of the firms from the others. Thus, the concept of brand has been formed. Brand equity gains importance in the meantime. Brand equity is the consumer‟s different response between focal brand and unbranded product, when both have the same marketing stimuli and product characteristics. The concept which is generally divided into two as financial-based and consumer-based in the literature, has been carried out on the basis of consumer in this study. The main objective of the study is to determine whether the brand equity in banking sector differs according to the public, private and foreign capital banks. Another aim of the research is to determine whether the brand equity differs according to the demographic variables. Research data were collected from 3 different surveys sent to 343 bank customers in Kayseri via Google Forms. The main content of the survey consists of perceived quality, brand association, brand awareness, brand loyalty and demographic expressions. According to the research results, the perceived quality and brand awareness of the brands are higher in married bank customers. Furthermore, the study shows that the perceived quality, brand association, brand awareness and brand loyalty dimensions are higher in public banks.