The effects of new generation technologies on the sales and marketing strategies of airline companies
Yeni nesil teknolojilerin hava yolu şirketlerinin satış ve pazarlama stratejileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 553821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERTOL İBRAHİM GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hava yolları, havacılık, rezervasyon sistemleri, satış ve pazarlama, elektronik ticaret, mobil teknoloji, Airlines, aviation, reservation systems, sales and marketing, information technology, electronic trade, mobile technology
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde ticaret aracı olarak internetin kullanılması elektronik ticaret ve mobil teknoloji kavramlarının sıkça kullanılmasına neden olmuştur. Havacılık sektörü de teknolojiye en çok ihtiyaç duyan sektörlerin başında gelmesinden dolayı yeni teknolojileri benimseyip kullanmaya başlamıştır. İnternet tabanlı bilgi teknolojilerin hava yolu firmaları tarafından kullanılması dağıtım maliyetleri üzerinde pozitif bir etki sağlarken, müşteriler ve aracılar ile olan ilişkilere de yeni bir düzenleme getirmiştir. Türkiye'deki hava yolu şirketleri de bu teknolojiyi etkin bir rekabet aracı olarak görmekte ve bu alanda büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Mobil teknolojilerin geleceğin havacılık endüstrisini şekillendireceği tahmin edilmektedir. Bu araştırma, yeni nesil teknolojilerin hava yolu şirketlerinin satış ve pazarlama stratejileri üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik tanımlayıcı nicel tasarım olarak yapılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ankete katılan 400 kişi, Türkiye'de yapılan araştırmanın örneklemini oluşturdu. Çalışma sonuçları genel olarak müşteri odaklı pazarlama faaliyetlerinde, teknolojiyi kullanan, indirim ve kampanyaları yakından takip eden 18-35 (Y kuşağı) yaş grubuna önem verilmesi gerektiğini, uygun bilet bulabilme ve zaman tasarrufu parametrelerinin önemli olduğunu ayrıca hava yolu stratejilerinin de gelecekte mobile doğru şekilleneceğini söylemektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the use of the internet as a trading tool has led to the emergence of the concept of electronic commerce and mobile technology. The aviation industry has also adopted new technologies and has started to use it because of the fact that it is one of the leading sectors that use technology the most. The use of basing internet information technologies has a positive impact on distribution costs in airlines. It has also given a new format to the relationships between intermediaries and customers. Airline companies also see this technology as an effective means of competition in Turkey and invest heavily in this area. It is predicted that mobile technology will shape the future of the aviation industry. This research was conducted as descriptive quantitative design aiming to determine that the effects of new generation technologies on sales and marketing strategies of the airline companies. 400 people, who participated in the survey developed by the researcher, formed the sample of the research in the Turkey. The results of the study indicate that the 18-35 (Generation Y) age group, which uses the technology and closely follows the discounts & the campaigns should be given importance in customer-oriented marketing activities. In addition, it is seen that finding reasonable tickets and saving time parameters are important for the customers and that the airline sales and marketing strategies will be shaped through the mobile in the future.