İş-yaşam dengesiyle iş performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bir araştırma
Analyzing the relationship between work – life balance and job performance and a research
- Tez No: 553843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ÖVGÜ ÇAKMAK OTLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş – Yaşam Dengesi, İş Performansı, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Work – Life Balance, Job Performance, Task Performance, Contextual Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Günümüzün çalışma koşullarında örgütlerin rekabet avantajlarını sürdürerek başarılı olabilmelerinde çalışanların iş performansları büyük önem kazanmaktadır. Çalışanların iş performansına etki eden faktörlerden biri olan iş-yaşam dengesi ise son zamanlarda örgütlerde en çok dikkat edilen ve araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Çalışanların iş hayatındaki rolleri ve sorumlulukları arttığında eş, anne, baba olarak üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmeleri de zorlu bir hale dönüşmekte ve sonuç olarak iş-yaşam dengesinin bozulması gibi önemli bir sorun ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde, bu durum çalışanların iş performansını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, iş-yaşam dengesi konusunun araştırılması ve iş performansı ile iş-yaşam dengesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz araştırmadan elde etdiğimiz bulgulara göre iş-yaşam dengesinin iş performansını pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilediği görülürken iş-yaşam dengesinin cinsiyete ve fazla mesaiye göre anlamlı bir farklılık göstermediği de tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, iş performansının eğitim düzeyine göre farklılaştığı gerçekleştirdiğimiz araştırma ile tespit edilmiştir. Buna göre Yüksek Lisans/Doktora mezunlarının Lise-Yüksekokul ve Üniversite mezunlarına göre iş performanslarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's working conditions, employees' job performance in achieving success by sustaining the competitive advantages of the organizations has an effective importance. Work – life balance, being one of the factors having most significant impact on employees' job performance has recently become one of the most researched topics in organizations. As the roles and responsibilities of employees increase, the fulfillment of these responsibilities as partners or parents become simultaneously challenging and as a result, a major problem such as the deterioration of the work-life balance arises. Similarly, this situation affetcs employees' job performance in a negative way. The purpose of this study is researching the issue of work-life balance and the relationship between work-life balance and job performance. Therefore according to the findings of the research we realized, work-life balance affects job performance in a positive and meaningful way. On the other hand, according to the research, work-life balance does not have a significant difference on gender and overtime. Moreover, according to the realized research results, job performance differs with the educational level of the participants. Accordingly, Postgraduate/Doctorate graduates have higher job performance in comparison with High School/College and University graduates.