Çalışanların esnek çalışma sistemi ve iş – aile yaşam dengesine ilişkin algılamalarının iş tatmini ve görev performansına etkisinin analizi
  1. Tez No: 737941
  2. Yazar: SEVAL TÜRK GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İstatistik, İşletme, Science and Technology, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Çalışma, Esnek Çalışma Algısı, İş Aile ve Yaşam Dengesi, İş Tatmini, Görev Performansı, Flexible Working, Flexible Working Perception, Work-Family and Life Balance, Job Satisfaction, Task Performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Pandemi koşulları, ekonomik krizler, globalleşme, işsizlik oranının artması, teknolojik gelişmeler, kadınların iş hayatına dahil olması, işgören profilindeki farklılıklar, örgütlerde yeni oluşumlara neden olmaktadır. Örgütlerin kabuk değiştirmesi ile esnek çalışma kavramı önem kazanmaya başlamıştır. Esnek çalışma uygulaması çalışanların hayat tarzlarını belirlenen hizmet saatlerine göre değil, çalışma sürelerini kendi yaşam tarzlarına göre tasarlayabildiği bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.Esnek çalışma saatlerinde belirli bir sınır olmamasına karşın sınırları örgütlerin belirleyebildiği sistemlerdir. İş ve özel yaşam arasındaki dengenin gerçekleştirilmesi ile ortaya çıkan bu kavram, işgörenlerin moral ve motivasyon seviyesini artırmayı hedefler. Bununla birlikte, bu sistem iş yaşamı ile özel hayatı ile adapte edebilmeyi de amaçlamaktadır. Bu süreçte çalışanların esnek çalışma sistemi ve iş - aile yaşam dengesine ilişkin algılamalarının; iş tatmini ve ve görev performansına ilişkin etkisi önem kazanmaktadır. Literatürde bu konu ile ilgili ilişkiyi elealan araştırmaların sayısı sınırlıdır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla ''Çalışanların Esnek Çalışma Sistemi ve İş – Aile Yaşam Dengesine İlişkin Algılamalarının İş Tatmini ve Görev Performansına Etkisinin Analizi''adını taşıyan bu çalışma hazırlanmıştır.Bu bağlamda çalışanların esnek çalışma sistemi ile iş – aile yaşam dengesi hakkındaki algılamalarının tespiti; ayrıca söz konusu bu değişkenlerin iş tatmini ve görev performansı değişkenlerini etkileyip etkilemediğinin analiz edilmesi de literatüre önemli bir katkı sağlayacaktır. Söz konusu değişkenler ile ilgili kurulan ilişkisel ağ, kümülatif olarak değerlendirildiğinde bu çalışma literatür bakımından oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu çalışma ile çalışanların esnek çalışma sistemi algısı, iş - aile yaşam dengesi, iş tatmini ve görev performansına etkisi, hastane çalışanlarının cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, hizmet süresi, pozisyon, unvan, demografik değişkenlere göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bu çalışma Gaziantep ilinde hizmet veren özel bir hastanede görev yapan 353 personeleonline anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde esnek çalışma kavramı, esnek çalışmanın olumlu ve olumsuz yönleri, esnek çalışmanın türleri ve esnek çalışma modelleri konusunda literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde iş tatmini kavramı, üçüncü bölümde ise iş performansı, dördüncü bölümde ise iş aile ve yaşam dengesi konusu literatür taraması ile detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. Araştırmanın diğer bölümlerinde çalışmanın anket yöntemi kullanılarak uygulanmasının ardından elde edilen bulgular ve hipotezler yer almaktadır. Bulgular neticesinde, H1,H2,H3,H4,H5,hipotezleri kabul edilmiştir.Buaraştırmada kısmi en küçük kareler yöntemi ile yapısal eşitlik modeli tahmin yöntemine göre çalışanların esnek çalışma sistemi, iş – aile yaşam dengesi algılamalarının; iş tatmini ve görev performansına etkisi ile iş tatmini algılamasının, görev performansı üzerindeki etkisinin analizi için ilişkisel ağ modeli kurulmuş olup T-Testi ile, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Tukey Testi ve Games-Howell Testi yöntemleri tercih edilmiştir. ''Çalışanların esnek çalışma sistemi, iş – aile yaşam dengesi, iş tatmini ve görev performansı algılamalarının; cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, hizmet süresi, pozisyon, unvan demografik değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığının analizi'' için ise dağılımların bulunması ve araştırmada yer alan hipotezlerin doğrulanması amacıyla yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Çalışmada iş tatmini ve görev performansı değişkenleri bağımlı; çalışanların esnek çalışma sistemine ve iş – aile yaşam dengesine ilişkin algılamaları değişkenleri ise bağımsız değişken olarak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pandemic conditions, economic crises, globalization, increasing unemployment rate, technological developments, women's involvement in business life, differences in the profile of workers cause new formations in organizations. With the shell change of organizations, the concept of flexible working has started to gain importance. With the shell change of organizations, the concept of flexible working has started to gain importance. Flexible working practice emerges as an application where employees can design their working hours according to their own lifestyles, not according to the determined service hours. Although there is no specific limit on flexible working hours, they are systems that can be determined by organizations. This concept, which emerged with the realization of the balance between work and personal life, aims to increase the morale and motivation level of the employees. However, this system also aims to integrate business life with personal life. In this process, the perceptions of the employees regarding the flexible working system and work-family life balance; perceptions of job satisfaction and task performance gain importance. . In this process, the perceptions of the employees regarding the flexible working system and work-family life balance; perceptions of job satisfaction and task performance gain importance. In order to fill this gap, this study titled“Analysis of the Impact of Employees' Perceptions of Flexible Working System and Work - Family Life Balance on Job Satisfaction and Task Performance”has been prepared. In this context, determining the perceptions of employees about the flexible working system and work-family life balance; In addition, analyzing whether these variables affect job satisfaction and task performance variables will make an important contribution to the literature. This study is very important in terms of literature when the relational network established for the mentioned variables is evaluated cumulatively. At the same time, with this study, it was investigated whether the employees' perception of flexible working system, work-family life balance, effect on job satisfaction and task performance, and whether hospital employees differed statistically significantly according to gender, marital status, age, education, length of service, position, title, demographic variables. This study was carried out with the online survey method with 353 employees working in a private hospital in Gaziantep. In the first part of the research, a literature review on the concept of flexible working, positive and negative aspects of flexible working, types of flexible working and flexible working models is included. In the second part the concept of job satisfaction, in the third part job performance, and in the fourth part work-family and life balance are discussed in detail with a literature review. Other parts of the study include the findings and hypotheses obtained after the study was carried out using the survey method. As a result of the findings; Hypotheses H1, H2, H3, H4 and H5 were accepted. In this research, according to the partial least squares method and the structural equation model estimation method, the employees' perceptions of a flexible working system, and work-family life balance; A relational network model was established for the analysis of the effect of job satisfaction perception on task performance with its effect on job satisfaction and task performance, and T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Tukey Test and Games-Howell Test methods were preferred. Perceptions of employees' flexible working system, work-family life balance, job satisfaction, and task performance; It is a descriptive study conducted to find the distributions and verify the hypotheses in the research for the analysis of whether there is a statistically significant difference according to gender, marital status, age, education, length of service, position, title, and demographic variables. In this study, the variables of job satisfaction and task performance were dependent; The variables of perceptions of employees regarding the flexible working system and work-family-life balance are considered independent variables.