Görsel sanatlar öğretmen eğitimi bağlamında görsel kültür öğretimi
Visual culture teaching within the context of visual arts teacher education
  1. Tez No: 554054
  2. Yazar: SEVCAN SARİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. NECLA COŞKUN, DOÇ. DR. NURAY MEMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, Öğretmenlik uygulaması, Görsel kültür, Günlük yaşam, Action research, Teaching practice, Visual culture, Daily life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu araştırmanın amacı, 'Özel Öğretim Yöntemleri II' dersi kapsamında görsel sanatlar eğitimi bağlamında görsel kültür öğretiminin öğretmen adaylarına nasıl bir öğrenme-öğretme süreciyle gerçekleştirilebileceğidir. Bu bağlamda araştırma, görsel kültür öğretiminin öğretmen adayları üzerindeki etkisini, değişimini ve gelişimini incelemek olarak düşünüldüğünden eylem araştırması ile desenlenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasının uygulanması 2015-2016 öğretim yılı bahar döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Öğretmenliği lisans programında yer alan Özel Öğretim Yöntemleri II dersinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları tipik durum örneklemi çerçevesinde belirlenen 24 öğretmen adayıdır. Araştırmanın ikinci aşamasında ise birinci uygulama sürecine katılan dört gönüllü öğretmen adayının 2016-2017 öğretim yılı bahar döneminde 'Öğretmenlik Uygulaması' dersi kapsamında Eskişehir İstiklal Ortaokulu'nda Görsel Sanatlar Dersinde gerçekleştirdikleri kendi ders planlarına yönelik uygulama süreçleri yer almıştır. Araştırma verileri; gözlem, görüşme, doküman incelemesi ve görsel-işitsel malzemelerden elde edilmiş, tümevarımsal analiz yaklaşımıyla çözümlenmiştir. Elde edilen verilerden“Fark Et”,“Uygula”,“Bağlantı Kur”ve“Deneyimle”olmak üzere dört ana temaya ulaşılmıştır. Bulguların sonucunda, öğretmen adaylarının görsel kültürün anlamı nasıl şekillendirdiğine yönelik farkındalık kazandıklarına, sanatsal çalışmalarında toplumsal ve çevresel sorunlara dikkat çekerek toplumu bilinçlendirme yönünde isteklilik gösterdiklerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is how the teaching of visual culture can be realized by teaching-learning process for preservice teachers in the context of visual arts education within the scope of“Special Education Methods II' course. Within this context, this study is designed through action research as the aim of this study is considered to analyze the effects the changes and the developments of teaching visual culture on preservice teachers. The first stage of the research was conducted in undergraduate level Special Education Methods II course offered in Anadolu University, Faculty of Education, Department of Art Teaching in 2015-2016 Spring Semester. The participants of the study were 24 preservice teachers, who were selected within the frame of typical case sampling. The second stage of the research included the implementation processes for individual teaching plans of 4 volunteer preservice teachers, who participated in the first stage of the research, that they developed in Visual Arts Course in Eskisehir Istiklal Secondary School within the scope of 'Teaching Practice' class in 2016-2017 Spring Semester. The research data were collected through observations, interviews, documents, and visual-audio materials. The research data were analyzed through inductive analysis approach. Four main themes, namely, ”Notice“, ”Implement“, ”Correlate“ and Experiment”were found. These findings show that the preservice teachers noticed the ways the visual culture shaped and encoded the meaning, and that they became willing to raise social awareness and protect the environment by drawing attention to social and environmental issues in their ideas they reflect in their artworks.