İş değerlemesinin çalışanların ücret adaleti algısına etkisi: Bir alan araştırması
The effect of job valuation on perceived fairness of the wage equity of workers and a research
  1. Tez No: 554058
  2. Yazar: SEDA MARMARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN AKGEYİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iş değerlemesi, ücret, eşit işe eşit ücret, adil ücret, örgütsel adalet, job evaluation, wages, equal pay for equal work, fair wages, organizational justice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, iş değerlemesinin çalışanların ücret hakkaniyeti algısına etkisini analiz etmektedir. Geçmişten günümüze insanlar, yaşamlarını idame ettirebilmek ve sosyal statü kazanımı için çalışmaktadır. Bu yüzden emeklerinin karşılığında aldıkları ücretin miktarının hakkaniyetli olup olmadıklarıyla yakından ilgilenirler. Kazandıkları ücretin hakkaniyetli olup olmadıklarına dair olan düşünceleri ise, çalışma motivasyonlarını, iş tatminlerini, bağlılıklarını doğrudan etkileyebilmektedir. Bu çalışma, ücret yönetim sistemi olan iş değerlemesinin ana politikası olan“eşit işe eşit ücret”prensibinin uygulamada adil ücret algısı yaratıp yaratmadığını ölçme amacı doğrultusunda oluşturulmuştur. Adil ücret algısı, durumsal bir sonuç olması itibariyle demografik değişkenlere bağlı olarak çok fazla farklılaşmamakta ancak, iş değerlemesi olan işletmelerde daha genç yaştaki ve daha az kıdemli çalışanların ücret adalet algısının daha yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte iş değerlemesi olan işletmede ücret artışı adil ücret algısının en yüksek düzeyde yordayıcısı olarak kendini göstermesine karşın, iş değerlemesi olmayan işletmede iş-ücret uyumu birincil yordayıcı olarak kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to demonstrate how job evaluation affects employees' perception of wage equity From the past to today, people have been working to save their lives and gain social status. That is why they are very interested in whether the amount of wage they receive for their labor is appropriate. Their thoughts about whether their wage is appropriate or not have a direct influence on their work motivation, job satisfaction, and loyalty. This study was designed to measure whether the principle of job evaluation, which is a wage management system, of equal wage for equal work creates a fair wage perception in practice. Even though the fair wage perception is not very different depending on the demographic variables as it is a situational result, it is understood that the wage justice perception is higher among the young workers and workers who have less experiences in the business evaluation enterprises. In the meanwhile, the wage increase in the business with the business evaluation shows itself as a predictor of the highest level of appropriate salary/wage perception.