Discourse and identity in Louis De Bernieres' Novel Birds Without Wings
Louis De Bernieres'in Kanatsız Kuşlar romanında söylem ve kimlik
- Tez No: 554062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TATIANA GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Söylem, Bireysel Kimlik, Toplumsal Kimlik, Dini Kimlik, Cinsel Kimlik, Sürgün Kimlik, Kimliksizleştirme, Identity, Discourse, Individual identity, Social identity, Religious identity, Gender identity, Exiled identity, Disidentification
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin amacı, Louis De Bernieres'in Kanatsız Kuşları romanında kimlik kavramını söylemsel bir bakış açısıyla tartışmaktır. Kimlik kavramı, ilgili kimlik teorilerine dayanarak kimlik oluşumunun yapım ve yapı çözüm süreçlerini gözlemlemek için altı bölümde incelenmiştir. İlk bölüm odak romanda uygulanan anlatı tekniği ile ilgili olarak bireysel kimlikler üzerinedir. İkinci bölümde, kimliğin sosyal inşası, topluma yansımaları ve sosyal yapılara etkisi ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm, romandaki dini karakterlere atıfta bulunarak, dini kimliklerin bireysel ve sosyal seviyelere yansımasına odaklanmaktadır. Dördüncü bölüm, romandaki ana temalardan biri olan Türk ve Yunan nüfusunun yer değişikliğine (mübadele) atıfta bulunarak kimliklerin ya da sürgün edilmiş kimliklerin değişimini ele almaktadır.Beşinci bölümde cinsel kimlik, toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rolleri kavramları altında, daha çok sosyal düzeyde karşılıklı ilişkilere atıfta bulunarak tartışılır ve son bölüm ise bazı izole edilmiş, marjinalleşmiş benlikleri karakter olarak referans alarak özdeşleşememe ve kimliksizlik kavramlarını ele almıştır. Romandaki kimlik yapılarının ve türlerinin yapay olarak şekillendirilmesi ve yeniden şekillendirilmesi üzerine odaklanan bir kimlik çalışması olan Kanatsız Kuşlar, mevcut çoklukların yazar tarafından kullanılan anlatı tekniği ile görünür kılınması istenen postmodern bir roman olarak, kimlik kavramı, kimlik inşası ve yapı çözümü, bireysel ve sosyal yapılarda insan kimliğinin değişim, dönüşüm, akışkanlık ve kararsızlık konusundaki farkındalık ve etkilerini söylemsel bir çerçevede tartışmak amacıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this present thesis is to discuss the concept of identity in a discursive perspective in Louis De Bernieres' Birds Without Wings. Identity concept is studied on in six chapters to observe the construction and deconstruction processes of identity formation based on the related identity theories. In the first chapter the focus is on the individual identities in relation to the narrative technique applied in the novel. In the second chapter, social construction of identity, its reflections on society and social structures are discussed. The third chapter focuses on the reflections of religious identities on individual and social levels with reference to religious characters in the novel. Chapter four deals with dislocation of identities or exiled identities with reference to the event of exchange of populations of Turks and Greeks being one of the central themes in the novel. In the fifth chapter sexual identity is discussed under the concepts of gender and gender roles mostly on the social level with reference to inter-relationships and the last chapter took the concepts of disidentification and non-identity with reference to some isolated, marginalized selves as characters in the novel. As a study of identity focusing on the artificial shaping and reshaping of its structures and types in the postmodern novel Birds Without Wings written with a general attitude to make the existing multiplicities visible with the narrative technique employed by the author, identity concept, identity construction and deconstruction are aimed to be examined to discuss the awareness and effects of change, transformation, fluidity and instability of human identity in individual and social structures within a discursive frame.