Ar-ge yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri: Türkiye örneği (1990-2016)
The effects of research and development investments on economic growth: The case of Turkey (1990-2016)
- Tez No: 554129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEKİP YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Ar-Ge Yatırımları, Zaman Serisi Analizi, Economic Growth, R&D Investment, Time Series Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmada, Türkiye ekonomisinde Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarının ekonomik büyüme üzerindeki uzun dönemli etkilerinin yönünü ve büyüklüğünü tespiti amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada Türkiye'de 1990-2016 yıllarını kapsayan dönemde Ar-Ge yatırım miktarları ve fiziki ve beşerî sermaye birikimi kontrol değişkenleri ile zaman serisi analizi metodolojisi kullanılarak ekonometrik model tahmin edilmektedir. Dört aşamada gerçekleştirilen model tahmini neticesinde elde edilen sonuçlar, Ar-Ge yatırımlarının Türkiye ekonomisinin ekonomik büyüme performansı üzerinde inceleme dönemi itibariyle pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca Ar-Ge yatırımları ile ekonomik büyüme arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study, long-term Research & Development (R&D) investments on economic growth in Turkey's economy is intended to determine the direction and magnitude of the impact. In line with this study, the period covering the years 1990-2016 R&D investments in Turkey amount of physical and human capital accumulation and control variables and econometric models are estimated using time series analysis methodology. The results obtained in the realization of model estimation result in four phases, the R&D investments in Turkey positive as investigation period the economic growth performance of the economy versatile and have a statistically significant effect that reveals. Furthermore, there is a one-way causality relationship between R&D investments and economic growth.