Said Nursi'ye göre Seyr ü süluk
'Seyr u suluk' (Spiritual education) in Said Nursi
- Tez No: 554161
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AŞKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bediuzzaman Said Nursi, Sufism, Risale-i Nur profession, Acz, Faqr, Compassion, Contemplation, Exquisite Manners, Tawhid, Soul (Nafs) Disciplining, Sufi (Mystic) Education and The Spiritual Journey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 513
Özet
Tezin konusu, yirminci asrın önemli İslam düşünürlerinden ve Anadolu irfanının temsilcilerinden Bediüzzaman Said Nursî'nin kendine özgü seyr ü sülûk anlayışıdır. Tez, bir Giriş ve Dört Bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de, Bediüzzaman'ın kendi seyr ü sülûku ele alınmıştır. Genel manada tasavvuf ve tarikatlere bakışı, hayatında herhangi bir tarikate intisap edip etmediği, halvet ve inzivaları, seyr ü süluku, süluku sonrası Kur'an'dan bulduğu hakikat yolu (Nur Mesleği), bu mesleğin 12 tarikatla ilişkisi, süluk sonrası üç şahsiyeti, Eski Said, Yeni Said ve Üçüncü Said konuları işlenmiştir. İkinci Bölümde, Bediüzzaman'a göre tasavvufî süluk ve ilgili kavramlar üzerinde durulmuştur. Süluk kavramı, süluk ile Hz. Peygamber'in mi'racı arasındaki ilişki, şeyh-mürşid, mürid-sâlik, inabet-intisap, sohbet, mücahede ve evrad ü ezkar konuları ele alınmıştır. Nur Mesleğine göre nefsin dört aşamada nasıl tezkiye edilebileceği işlenmiştir. Üçüncü Bölüm'de, Sahabe örnekli küllî sülûk yolu olarak Risale-i Nur geleneği incelenmiştir. Küllî sülûkun nazarî temelleri, marifet-kulluk ilişkisi, insanın küllîleşmesi, küllî ubudiyetin vesileleri, Sahabe'nin küllî fazilet yolu; ve Nur yolunun dört esası, acz, fakr, şefkat ve tefekkür esasları sülûka bakan yönleriyle etraflıca incelenmiştir. Dördüncü Bölüm'de sülûkun zirvesi olan 'tevhid makamı' ele alınmıştır. Tevhidî sülûk ve mi'rac ilişkisi, tevhid çeşitleri ve mertebeleri, tevhidî huzuru elde etmenin yolları, tevhid mertebelerinde sülûk ve manevî seyahatler, Nur mesleğinde tevhid hizbleri, sülukta açılımlar (müşâhedât) ve sülûk sonrası tevhid makamından birleyici irşadlar, tevhid hakikatinin açılımları ve tevhid projeleri üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında çalışmanın özet bir değerlendirmesi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is on the unique concept of 'seyr u suluk' (soul/nafs disciplining, mystic/sufi education and the spiritual journey) by Bediuzzaman Said Nursî, a prominent twentieth-century Islamic thinker and a representative of the Anatolian wisdom. The thesis consists of four chapters. In the first chapter, Bediuzzaman's own 'seyr u suluk' was taken into consideration. In general, his view on Sufism and sects, whether or not he had any cult in his life, seclusions and reclusion, seyr ü süluk and the way of truth that he found in the Qur'an after seyr u suluk (Nur profession) the relation of this profession with 12 sect, three personalities after suluk, 'Old Said, New Said and Third Said' subjects were studied. In the second chapter, Sufism 'seyr u suluk' and related concepts are discussed according to Bediüzzaman. The concept of 'seyr u suluk', the relationship between the suluk and the prophet Mohammed's ascension, Sheikh-mentor, disciple-pilgrim, inabet-initiation, mentor's chat, mujahedah, dhikrs and prayers issues were discussed. In the third chapter, the tradition of Risale-i Nur was examined as the path of the 'küllî (whole) suluk' with the Sahaba example. The theoretical foundations of 'küllî suluk', the relationship between mystique - servitude relationship, the culmination of man, occasions of 'küllî ubudiyet', Sahaba's küllî virtue path The four pillars of the Nur and Nur path 'acz', 'faqr', compassion and contemplation are examined in detail with the aspects of suluk. In the fourth chapter, the subject of faith and the truth of tawhid, which constitutes Bediuzzaman's main pillar of 'suluk', Sufi tawhid varieties, rituals and thoughts on the subject of Vahdat-i vucud have been researched. In addition, tawhid rank as the focal point which is the hundredth authority in mystical 'suluk' in the Nur profession, munacats (prayers), and spiritual journeys in tawhid ranks were interpreted. Again, the spiritual 'thoughts' that Bediuzzaman experienced in his spiritual journey were touched upon.