Said Nursi'ye göre insanın mahiyeti ve eğitim imkanı
According to Said Nursi, the nature of human and the possibility of education
  1. Tez No: 836110
  2. Yazar: MİRZA ÇAZIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED MUHDİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din eğitimi, İnsan, Said Nursi, Education, Religious Education, Human, Said Nursi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsan ve eğitim ilişkisi, ilk insan Hz. Âdem'den günümüze kadar önemli bir konu olarak işlenmektedir. İnsanı birçok yönü ile araştıran düşünürler onun neliği, mahiyeti ve eğitim imkânını kapsamlı bir biçimde ele almışlardır. Din eğitimi bağlamında insanın eğitim imkânı ön plana çıkmakta ve buna dönük çalışmalar derinlikli olarak ele alınmaktadır. Bu çalışma da bu kapsamda hazırlanmış ve Said Nursi'nin düşünceleri çerçevesinde şekillenmiştir. Nursi, özellikle insanı kâinat ile birlikte tevhit merkezli bir bakış açısıyla değerlendirmeye tabi tutup, Kur'an ve Sünnet merkezli bir içerikle konuya eğilmiştir. İnsanın Allah'ın Esma ve sıfatlarını en kuşatıcı ve en parlak şekilde yansıtan bir özelliğe sahip olması onu bu açıdan hem değerli kılmakta hem de onun eğitime açık olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca insanın yaratılış sürecinde Allah'tan bir ruh taşıması, yeryüzüne halife olarak tayin edilmesi, esmanın bilgisine erişebilecek bir potansiyelde yaratılmış olması ve peygamberlik müessesinin varlığı Nursi'nin düşünce sisteminde insanın hem eğitilebilir hem de eğitilmeye muhtaç bir varlık olduğunu ortaya koyan argümanlardır. Nursi konuyu ele alırken tasavvuf, felsefe ve kelamı içeren bir bakış açısı ile hareket ettiği söylenebilir. Bütünlükçü bir yöntem kullanan Nursi, özgün bir insan telakkisi ortaya koymuştur. İnsanla ilgili ortaya konulan bu anlayış aynı zamanda modern dönem insan telakkilerine de bir eleştiri mahiyeti taşıdığı söylenebilir. İnsanı yaratılış hikâyesinden bağımsız sadece bedeni üzerinden ele alan modern dönem insan kuramları, insanın eğitimini de bu minval üzere oluşturmakta bu da davranışsal ve bilişsel anlamda eksik, özünden kopartılmış bir insan profilini ortaya çıkartmaktadır. Bu sorunu tespit eden Nursi, insanı hem fizik hem de metafizik açıdan ele almakta ve onun yaratıcısıyla mutlak anlamda münasebattar bir varlık olduğunu ortaya koymaktadır. Elinizdeki bu metin, İslam düşünce geleneğinden beslenen Nursi'nin insan kavrayışını irdelemekte ve bu kavrayış doğrultusunda insanın eğitim imkânına sahip olduğunu savunmaktadır. Ayrıca -hiçbir eğitim felsefesi insan felsefesinden bağımsız olamayacağı düşüncesinden hareketleSaid Nursi'nin insanla ilgili ortaya konulan düşüncelerinin, din eğitimi disiplinin arka planına katkı sağlayıp ve ona yeni ufuklar sunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between human and education has been handled as an important subject from the first human being, the Prophet Adam, to the present day. Thinkers who study human in many aspects have comprehensively considered what he is, his nature, and the possibility of education. In the context of religious education, the possibility of human education comes to the fore and studies on this are discussed in depth. This study was prepared in this context and was shaped within the framework of Said Nursi's thoughts. In particular, Nursi subjected the human being to evaluate a point of view centered on the universe and monotheism and focused on the subject with a content centered on the Qur'an and the Sunnah. The fact that human has a characteristic that reflects the Names and Attributes of Allah in the most encompassing and brightest way both makes him valuable in this respect and reveals that he is open to education. In addition, the fact that human carried a soul from Allah during the creation process, was appointed caliph on earth, was created with the potential to access the knowledge of his Names, and the existence of the prophetic institution are arguments that reveal that human is both an educable and in need of education in Nursi's system of thought. It can be said that Nursi acted with a point of view that includes Sufism, Philosophy and Theology when dealing with the subject. Nursi, who uses a holistic method, has revealed an original human view. It can be said that this understanding of the human being is also a criticism of the modern period human conceptions. Modern period human theories, which deal with man only through his body, independent of the creation story, also create human education in this way, which reveals a human profile that is incomplete in a behavioral and cognitive sense and disconnected from its essence. Having identified this problem, Nursi considers human both physically and metaphysically and reveals that he is a being who is related to his creator in an absolute sense. This study examines Nursi's human understanding, which is fed by the Islamic thought tradition, in all its aspects and argues that human has the opportunity for education in accordance with this understanding. In addition, based on the idea that no educational philosophy can be independent of human philosophy, Said Nursi's ideas about human beings are intended to contribute to the background of the discipline of religious education and offer it new horizons.