Sağlık çalışanlarının motivasyon ve iş doyumu yönünden değerlendirilmesi: Nijer'de üç farklı hastanede bir uygulama
Evaluation of health workers in terms of motivation and job satisfaction: An application in three different hospitals in Niger
- Tez No: 554193
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Hastane, Motivasyon, Nijer, Sağlık Çalışanları, Job Satisfaction, Health, Hospital, Motivation, Niger, Workers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Sağlık çalışanlarının motivasyon ve iş doyumu yönünden değerlendirilmesi: Nijer'de üç farklı hastanede bir uygulama Bu araştırma, Nijer'de üç hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının motivasyon ve iş doyumu durumlarını belirlemek, etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı türde olup, veriler anket yöntemiyle yüz yüze toplanmıştır. Nijer'de Niamey Bölgesi'nde 7 hastane hizmet vermektedir. Bunlardan Lamorde, Niamey ve Issaka hastaneleri, sağlık çalışanları durumu göz önünde bulundurularak tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Her üç hastanede görev yapan toplam 1964 sağlık çalışanının (hekim, hemşire, ebe, eczacı, diş hekimi, diyetisyen, laboratuvar ve radyoloji teknisyeni vb.) tümü çalışmaya dahil edilmiş, ancak veri toplandığı sırada izinli, raporlu olanlar ile anket doldurmayı reddedenlerden veri alınamamıştır. Ancak verilerin toplandığı tarihlerde hastanelerde bulunan ve bilgilendirilmiş onam ile araştırmaya katılmayı kabul eden evren elemanlarına anket uygulanabilmiştir. 380 kişiye anket uygulanmış ise de, bunlardan uygun doldurulmayan 38 anket değerlendirme dışında tutulmuş, 342 kişinin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Hastaneler arasında iş doyumu ve motivasyon genel ve alt boyut puan ortalamaları açısından istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. Hemşirelerin genel iş doyum puan ortalamaları, hekimlerin puan ortalamalarına kıyasla daha yüksek olup, benzer biçimde hemşirelerin genel motivasyon puan ortalamaları hekimlerden daha yüksektir. Hastane yöneticileri, çalışanların iş doyumu ve motivasyon durumlarını daha fazla önemsemeli, artırıcı önlemler almalı, çalışmaları arasında konuya ilişkin hizmet içi eğitimlerine yer vermeli, zaman zaman iş doyumu ve motivasyon durumunu belirlemeye yönelik araştırmaların yapılmasını planlamalıdır. Sonuçlar doğrultusunda önlemlere yer verilmelidir. Uygun gelir, güvenli çalışma ortamı, meslekte yükselme olanakları, işin yeteneğe göre sevilerek yapılan uygun ve cazip olması, yeri geldiğinde kararlara katılım, iyi iletişim ve ilişkiler geliştirme, yeri geldiğinde başarıyı ödüllendirme önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of health workers in terms of motivation and job satisfaction: An application in three different hospitals in Niger This study aims to determine the motivation and job satisfaction of healthcare workers in three different hospitals of Niger, and to examine the impacting factors. This is a descriptive research and the data have been collected by face to face survey method. In the region of Niamey of Niger, 7 hospitals provide services. Three of these hospitals were chosen by using cluster sampling method: Lamorde, Niamey and Issaka Gazobi hospitals. In the three hospitals, a total of 1964 personnel (consisting of physicians, nurses, midwives, pharmacists, dentists, dietitians, technicians of laboratory and radiologists) were included in the study, data could not be gathered from workers who refused to fill the survey and workers on permission. Nevertheless, during the dates of data collection the survey could be conducted to workers on duty in the three hospitals who agreed to participate in the study with informed consent form. While the questionnaire was applied to 380 people, inappropriately filled 38 forms were excluded from the study and 342 forms were evaluated for the study. There was no statistical significant difference among the hospitals in terms of job satisfaction and motivation in general and sub-dimension mean scores. The mean score of the general job satisfaction of nurses is higher than the mean score of the physicians and similarly, the mean motivation score of the nurses is higher than the score of the physicians. The hospital managers should pay more attention to the job satisfaction and motivation of the employees, take measures to increase them, include some in-service training activities regarding this topic and occasionally conduct research on job satisfaction and motivation. Measures should be taken in accordance with the results. Appropriate income, secure work environment, occupational promotion opportunities, a job that is proper for skills and is attractive, participation in decision making when appropriate, developing well communication and relations, and rewarding success when appropriate may be recommended.