Radikal prostatektomili olgularda multiparametrik prostat MR ve PSMA galyum PET-BT sonuçlarını karşılaştırma, füzyon PSMA PET-MR'ın tanıya katkısını araştırma
Comparison of multiparametric prostate MRI and PSMA gallium PET-CT results in cases with radical prostatectomy, fusion PSMA PET-MRI contribution to diagnosis research
- Tez No: 554236
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KARAARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: 68Ga-PSMA PET/BT, PSMA PET MR, Multiparametrik prostat MRG, Prostat kanseri, 68Ga-PSMA PET/BT, PSMA PET MRI, Multiparametric Prostate MRI, Prostate Cancer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Prostat kanseri erkek popülasyonunda önemli bir sağlık sorunudur. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve 68Ga-PSMA (prostat spesifik membran antijeni) PET BT prostat kanserinin tanı, tedavi planlaması ve tedavi sonrası takibinde kullanılan, noninvaziv modalitelerdir. Çalışmamızın amacı radikal prostatektomi yapılan klinik anlamlı prostat kanserli olgularda, PET ve MR'ın prostat içi lezyon saptama, ekstraprostatik yayılım ve lenf nodu tutulumunu saptama etkinliğini karşılaştırmaktır. PSMA PET- MR füzyon imajlarının tanıya katkısını araştırmaktır. Haziran 2015 ile Nisan 2018 tarihleri arasında radikal prostatektomi yapılan toplam 30 olgu çalışmaya dahil edildi. İndeks lezyon tespitinde multiparametrik prostat MR incelemesi 68Ga-PSMA PET-BT'ye göre istatistiksel daha iyi olduğu görüldü. Bilateralite ve multifokalite tespitinde her iki modalite de düşük sensitivite göstermiş olup, bu iki modalite arasında istatistiksel anlamlı fark izlenmedi. MR inceleme ile göremediğimiz klinik anlamlı tümör odaklarının boyutunun küçük (6mm ve altı) ya da gleason skorunun daha düşük olduğunu gözlemlendi. İntraduktal komponentin ve kribriform paternin PET ve MR 'da görülüp- görülmemesinde istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Ekstrakapsüler invazyonun tespitinde PET'in MR'a göre sensitivitesi yüksek iken spesifitesi düşük bulundu. MR ile PET'in metastatik lenf nodlarını göstermede spesifitesi aynı iken, MR'ın duyarlılığı daha yüksek izlendi. Füzyon PSMA PET MR, PSMA PET BT'e göre indeks lezyon tanımlamada sensitivitesini ve multiparametrik prostat MR'ın ise lezyon boyutu tanımlamada duyarlılığını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is a major health problem in the male population. Magnetic resonance imaging (MRI) and ga68Ga-PSMA (prostate-specific membrane antigen) PET CT are noninvasive modalities used for the diagnosis and treatment planning of prostate cancer. The aim of our study was to compare the efficacy of PET and MRI in detecting intra-prostatic lesions, lymph node involvement and extraprostatic extension in patients with clinically significant prostate cancer who underwent radical prostatectomy; also to investigate the contribution of PSMA PET-MR fusion images to the diagnosis. Thirty patients who underwent radical prostatectomy between June 2015 and April 2018 were included in the study. Multiparametric prostate MRI was found to be statistically better than 68Ga-PSMA PET / CT for detection of index lesions. Both modality were low sensitivity for detection in bilateral and multifocality, there was no statistically significant difference between these two modalities. It was observed that the size was smaller (6mm or less) or the gleason score was lower which we could not see the clinically significant tumor focus by MRI. It was observed that the clinically significant tumor focus which we could not see by MR, were smaller (6mm or less) or the gleason score was lower. It was observed that detection of the intraductal component and cribriform pattern did not show a statistically significant difference in PET and MRI. PET had high sensitivity and low specificity compared with MRI in detecting extracapsular invasion. The specificity of MRI and PET in demonstrating metastatic lymph nodes was the same but MRI sensitivity was higher. Fusion PSMA PET MRI increased the sensitivity of the index lesion identification according to PSMA PET CT and increased the sensitivity of multiparametric prostate MRI in identifying the lesion size.