Yerel yönetimlerin aktif yaşlanma stratejileri: Büyükşehir belediyelerinin faaliyet raporları üzerinden aktif yaşlanma stratejilerinin incelenmesi
Active ageing strategies of local governments:Analysing active ageing strategies through municipalities' activity reports
  1. Tez No: 554248
  2. Yazar: EZGİ UYRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlılık, yerel yönetimler, aktif yaşlanma, old age, local governments, active aging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Değişen demografik yapı ile birlikte yaşlı nüfusun dünya genelinde artması sonucu meydana gelen toplumsal değişim, yaşlılık anlamında ele alınacak sağlık sosyal, ekonomik ve kültürel politikaları zorunlu hale getirmektedir. Yaşlanma sürecindeki bireylere sağlık, katılım ve güvenlik açısından fırsatlar sunmayı hedefleyen aktif yaşlanma politikaları, söz konusu soruna çözüm yolları arayan ve bireylerin aktif, başarılı yaşlanmalarını sağlayan yaklaşımdır. Bu bağlamda çalışmanın amacı yerel yönetimler düzeyinde büyükşehir belediyeleri tarafından sunulan hizmetlerin faaliyet raporları özelinde incelenerek aktif yaşlanma alanında yapılan girişimleri belirlemek ve bu alanda literatüre katkı sağlamaktır. Yöntem: Çalışmada araştırmanın amacına uygun olarak içerik analizi kullanılmıştır. Büyükşehir belediyelerine ait faaliyet planları, gerçekleştirilen hizmetler ve belirtilen hedefler bağlamında sağlık, katılım ve güvenlik başlıkları altında incelenmiştir. İncelenen belediye raporlarında belirtilen hizmetler hangi başlıklar altında toplanmış ise bulgular kısmında da aynı başlık altında verilmiştir. Bulgular: Belediyeler tarafından sunulan hizmetler incelendiğinde büyük oranda Sağlık başlığı altında hizmetler sunulduğu gözlemlenmiştir. Bu hizmetlerin dışında evde bakım hizmetlerinde de artış olduğu, bu hizmetler kapsamında sağlık hizmetlerinin yanı sıra fiziksel ortamın iyileştirilmesine yönelik hizmetlerin sağlandığı da belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmadan elde edilen sonuçlar yerel yönetimlerin yaşlılara sunduğu çeşitli hizmetleri ortaya koymaktadır. Ancak sunulan bu hizmetler hızla artan yaşlı popülasyonu için yeterli değildir. Sağlık ve güvenlik hizmetleri yerel yönetimler tarafından en sık sunulan hizmetlerdir. Diğer yandan katılım boyutunda kurslar büyük bir alanı kapsamakla birlikte bireylerin aktif katılımlarını arttırmak için bu hizmetler çeşitlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Social change that occurs by increasing the elderly population in worldwide and change of demographic structure, makes the policies about elder ages compulsory. Active aging policies that offering an opportunity as health, participation and security to people who individuals in the aging process, are approach that seeks to find solutions to the problem and letting people to be successful in aging. In this context, the aim of this study is to determine the initiatives in the field of active aging and to contribute to the literature in this field by examining the activity reports submitted by the metropolitan municipalities Method: In this study, contents analysis was used in accordance with the purpose of the study. Activity plans of metropolitan municipalities were examined in terms of services that performed and specified objectives including health, participation and security contexts.Services specified in the municipal reports that under whichever titles are collecting the findings are given under the same heading. Results: When the services offered by the municipalities are examined, it is observed that there is a large number of nursing home services. In addition to these services, there is also an increase in home care services, as health services and as well as services for improving the physical environment. Conclusion: This study shows that local governments have been shown to provide various services to aging population, but these services are not yet sufficient for the rapidly growing elderly population. Health and security services are the most common services that local municipalities provide. On the other hand, in participation dimension, courses is covering a big area but yet these services must be diversified to increase people's active attendence to daily activities.