Aktif yaşlanma ve yerel yönetim uygulamaları: Ağrı ili örneği
Active ageing and local government practices: The case of Agri
- Tez No: 668636
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL TANAS KARAGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aktif Yaşlanma, Yaşlanma, Yaşlılık, Yerel Yönetimler, Active Ageing, Ageing, Elderly, Local Government
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde sağlık alanındaki ve toplumsal yapıdaki değişimlerle birlikte insanların yaşam süreleri uzamakta tüm dünyada doğum oranı düşmekte ve yaşlı birey sayısı artmaktadır. Şehirleşme ile toplumsal alandaki bu değişimler yaşlı bireyleri de etkilemektedir. Yaşlılık, sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak bireylerin değişime uğradığı engellenemeyen bir süreçtir. Aktif yaşlanma, bireylerin yaşamları boyunca faaliyet gösterdikleri bir süreçtir. Yaşlanmayla birlikte yaşlı bireylerde görsel ve işitsel kayıplar, hafıza zayıflığı gibi olumsuzluklar yaşanmaktadır. Aktif yaşlanma ile yaşlılık döneminde yaşanan bu olumsuz durumların en düşük seviyede yaşanması hedeflenmektedir. Yaşlı birey nüfusundaki artış ile yaşlılara yönelik sosyal hizmetler alanında yeterli düzeyde çalışmaların olması, yaşlıların hayat kalitelerinin artırılması, yaşlılara yaşlanma bilincinin kazanılması ve aktif yaşlanma sürecinin başarılı bir şekilde yaşanabilmesi için bazı politikaların üretilmesi ve çalışmaların yapılması gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerde sosyal politika uygulamalarında yerel yönetimler önemli bir yapıdır. Aktif yaşlanma bağlamında yapılan politika ve çalışmaların kapsamlı bir şekilde yerel yönetimler düzeyinde de yaşlılara yönelik hizmetlerin sunularak onları sosyal olarak güvence altına alınması önemlidir. Şehirleşmeyle birlikte şehir hayatında yaşlıların günlük yaşamlarını nasıl geçirdikleri, ihtiyaçlarının neler olduğunun anlaşılması gerekmektedir. Bu değişime yerel yönetim uygulamalarının yansımasının nasıl olması gerektiği önemli konular arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, çalışmada aktif yaşlanma çalışmalarının uygulanmasında yerel yönetimlerin önemi ve yaşlanma, aktif yaşlanma kavramları literatür olarak incelenmiştir. Çalışmada Ağrı Belediyesinin yaşlılara yönelik yerel yönetim olarak yaşlılarla ilgili hizmetleri ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla nitel çalışma yönteminden faydalanılarak hazırlanan görüşme formu ile mülakat yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda yaşlı bireylerin belediyenin yaşlılar için ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak sunduğu imkânlardan ve belediye uygulamalarından genel anlamda memnun oldukları gözlenmiştir. Yapılan hizmetlerin yaygınlaştırılması ve duyurulması için birtakım çözüm önerilerinin uygulanması gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the lifetime of people are extenting, the birth rate is falling and elderly population individuals is increasing with the changes in the field of health and social structure all arounda the world. The changes in the social structures effects also the elderly individuals along with urbanization. Ageing is unpreventable process which individuals have changed as social, psychological and physical. Active ageing is a process which individuals are active in their whole life. With the ageing, the elderly individuals experience negativities such as the loss of visual and auditory, poor memory etc. With the active ageing the adverse conditions which experienced in the senescent period is aimed at the minimum level. Because of the increasing elderly population, there should required studies which is adequately, in casework and produce some policy for elderly people to increase elderly's quality of life, raise ageing awareness and to experience active ageing successfully. Local governments are an important structure in social policy applications in developed countries. It is important that policies and studies conducted in the context of active ageing should be provided with services for elderly people at the level of local governments in a comprehensive way and to ensure them socially. In common with urbanization, there should required for understand how elderly people sustain their daily life in the city life and what are their demands. The reflection of implementation of local government to the alteration how should be is among the important issues. In this study, the local governments effects of active aging policies were investigated by examining the concepts of ageing, senescence and active aging as literature. To that end, Agrı Municipality's services and applications for elderly people were evaluated as a local government by using the qualitative study method. Finally, it was observed that the elderly were generally satisfied with the municipal practices. It has been observed that some solution suggestions should be implemented in order to disseminate and announce the services provided.