Sinema savaş ilişkisi ve Türk sinemasında Kore savaşı
Cinema and war connection and Korean war in the Turkish cinema
- Tez No: 554292
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Kore Savaşı, Birleşmiş Milletler, Kore Savaşı Konulu Türk Filmleri, Turkish Cinema, Korean War, United Nations, Turkish Movies on Korean War
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Savaş, insanlık tarihiyle birlikte var olmuş ve ona paralel olarak gelişmiştir. Bu gelişim savaş kavramının kapsamını ve yıkım gücünü artırmıştır. Savaşın büyüyen etkisi toplumsal konuları işleyen sinema sanatının da ilgisini çekmiş ve birçok savaş konulu film yapılmıştır. Bu filmler çoğunlukla dönemsel olarak artış göstermektedir. Dünya siyasi tarihine bakıldığında I. ve II. Dünya Savaşları, Kore Savaşı gibi geniş kapsamlı birçok savaş yaşanmıştır. Bu çalışmada Kore Savaşı'nın yaşandığı dönemde Türk Sinemasını nasıl etkilediği, yönetmenlerin bu konuyu nasıl ele aldığı incelenmiştir. Örneklem olarak seçilen filmler arasında ne gibi farklılıklar olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda dört film, filmlerin öyküsü, karakterleri ve mekânları açısından incelenmiş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
War has come up with the history of humanity and developed in parallel with it. This development has increased the extent of war concept and destruction power of war. The increasing effect of war has drawn attention of cinema which deals with public matter and there have been produced many films about war. These films increase mostly as periodic. When examined the world history, there were fought many far reaching wars such as World War 1, World War 2 and Korean War. In this study, during Korean War, it has been analyzed how this war affected Turkish cinema and how directors dealt with this issue. It has been tried to decide what sorts of differences are among the chosen films as sample. In this context, four film have been examined and analyzed in terms of plot, characters and settings.