Şanlıurfa şartlarında şekerpancarında uygun ekim zamanı ve çeşitleri belirlenmesi üzerine bir araştırma
The Determination of the optimum planting time and cultivar sugar beet in Şanlıurfa conditions
- Tez No: 55434
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİ İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa Şartlan, ekim zamanı, çeşit, şeker pancarı, Şanlıurfa conditions, optimum planting time, cultivars, sugar beet
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞANLIURFA ŞARTLARINDA ŞEKERPANCARINDA UYGUN EKİM ZAMANI ve ÇEŞİTLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Hüseyin ARSLAN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Eâıstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 32 Bu araştırma 1993 ve 1994 yıllarında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında yürütülmüştür. Şanlıurfa şartlarında uygun ekim zamanı ve çeşitleri tesbit etmek amaçlanmaktadır. Araştırma bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuş, ana parsel 3 farklı ekim zamanı (1993 yılında; 27 Ocak, 27 Şubat, 27 Mart, 1994 yılında ise 4 Şubat, 5 Mart ve 5 Nisan tarihleri), alt parsel ise 5 farklı çeşit (Anadolumono, Türkşeker Poli-861, Türkşeker-1, Türkşeker Poli-863, Türkşeker Poli-862) ele alınmıştır. Araştırmada dekara pancar verimi, dekara yaprak ağırlığı, pancar çapı, pancar boyu ve ortalama pancar ağırlığı gibi özellikler incelenmiştir. Her iki yılda en yüksek pancar verimi birinci ekim zamanında alınırken (5529 ve 5299 kg/da), en düşük dekara pancar verimi üçüncü ekim zamanında saptanmşıtır (3479 ve 2144 kg/da). Denemede kullanılan çeşitler dikkate alındığında her iki yılda da en yüksek verim Türkşeker Poli-863 çeşidinden elde edilmiş (4801 ve 5289 kg/da), en düşük verim ise 1993 yılında Türkşeker Poli-861 (3888 kg/da) ve 1994 yılında ise Türkşeker-1 çeşidinden (3681 kg/da) elde edilmiştir. Ayrıca ekim zamanı ve çeşit interaksiyonu her iki yılda da önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Masters Thesis THE DETERMINATION OF THE OPTIMUM PLANTING TIME AND CULT1VAR SUGAR BEET IN ŞANLIURFA CONDITIONS Hüseyin ARSLAN Harran University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops 1995, Page: 32 This research has been carried out in Harran University of Agriculture Faculty Expermintal fields in 1993 and 1994 to determine the optimum planting time and cultivars of sugar beet in Şanlıurfa conditions. Three replications were used split plats design planting times (January 27 th, Fabruary 27 th, March 27 th in 1993; February 4 th, March 5 th, April 5 th in 1994) were in the main plots whereas cultivars (Anodolumono, Türkşeker Poli 861, Türkşeker-1, Türkşeker Pol-863, Türkşeker Poli-862) were in suplots. In the study, mean of beets size, mean of beets height, influenced by plants of times and cultivars, the highest yield (5529 kg/da in 1993 and 5299 kg/da in 1994). Obtained from first planting time (January 27 th in 1993; February 4 th 1994). The lowest yield (3479 kg/da 2144 kg/da) was obtained from third planting time (March 27 th in 1993 and April 5 th in 1994). The highest beet yield was observed in Türkşeker Poli-863 cultivar (4801 and 5289 kg/da) in both years, whereas the lowest beet yield observed Türşeker Poli-861 (3888 kg/da) in 1993, in Türkşeker-1 variety (3681 kg/da) in 1994. Time and cultivars interactions were significant in both years.