Doğum sonu dönemde uygulanan gevşeme teknı̇klerı̇nı̇n ağrıya ve doğum sonu konfora etkı̇sı̇
Relaxing techniques for post partum pain relief and postpartum comfort
- Tez No: 554469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK POTUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum, Comfort, Pain, Progressive Relaxing, Music
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Doğum sonu dönemde uygulanan gevşeme tekniklerinin ağrıya ve doğum sonu konfora etkisini değerlendirmek amacıyla, randomize kontrollü tek kör deneysel olarak planlanmıştır. Yöntem: Doğum sonu dönemdeki annelere uygulanan çalışmanın örneklemine her gruba [Progresif Gevşeme Grubuna (PGG), Müzik Grubu (MG), Kontrol Grubuna (KG)] 50, toplamda 150 anne alınmıştır. Doğum sonu 2-4 saat içinde PGG'una Progresif Gevşeme Egzersizleri CD si, MG'una Rehavi makamı müzik dinletilmiş uygulama üç kez tekrarlanmıştır. Uygulama öncesi-sonrası ve taburculuk öncesi ağrı şiddetleri değerlendirilmiştir. KG'una aynı zaman aralıklarında ağrı değerlendirilmesi yapılmıştır. Veri Toplama Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) ve Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) kullanılmıştır. DSKÖ, taburculuk öncesi katılımcıların hangi grupta yer aldığını bilmeyen bir hemşire tarafından toplanmıştır. Bulgular: Birinci ve ikinci uygulama öncesi GKÖ ağrı puan ortalamaları açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine relaxing techniques for postpartum period pain relief and postpartum comfort. The study was designed as a single blind, randomised controlled trial. Materials and Methods: Participants in the sampling were divided into 3 groups (progressive relaxing group(PGG), music group(MG) and control group(CG)). Each group consisted of 50 participants, total 150 participants. In the first 2 to 4 hours postpartum period each group 3 times have listened respective music styles; PGG have listened Progressive Relaxing Exercises music, MG have listened“Rehavi”style music. Each group have been evaluated for pre and post intervention pain severity scores. CG evaluated accordingly routine postpartum care.“Data Collection Form”,“Visual Analog Scale”and“Postpartum Comfort Scale”were used.“PPCS”Was collected by a nurse who were blind for group allocation. Results: VAS pain scores were not different statistically significant before first and second intervention(p>0,05). VAS was similar between PGG and MG groups(p>0,05), but scores were statistically significantly lower when compared with CG(p0,05). PPCS mean scores were significantly lower in CG when compared with PGG and MG(p0,05). Conclusion: Postpartum relaxing techniques may relieve postpartum pain and may increase postpartum comfort.