Ulusal insan kaynaklarının geliştirilmesi açısından Türkiye'deki üstün yetenekli çocukların eğitimlerinin paydaşlar perspektifinden değerlendirilmesi
National human resources development in terms of Turkey's gifted evaluation from stakeholders perspective of the education of children
  1. Tez No: 554534
  2. Yazar: METİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek, Üstün Yetenek, Zeka, Üstün Zeka, BİLSEM, Ability, Giftedness, Intelligence, BILSEM
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
İlk çağlardan beri insanlar bir arada yaşama ve medeniyet kurma eğilimindedir. Medeniyetlere baktığımızda ise medeniyetini çağının ilerisine taşıyabilen toplumlar diğer toplumları ya yönetmiş ya da onları etkilemişlerdir. Bunu yaparken de teknolojiyi, sanatı, bilimi üretecek nitelikli insan yetiştirmeyi başarmışlardır. Bu kapsamda yerleşmiş köklü bir eğitim anlayışı olan bu toplumların bilim, sanat, müzik, siyasi ve askeri alanlarda eşsiz bireyler yetiştirdikleri görülmüştür. Bu eşsiz bireylerin çoğu üstün yetenekli diyebileceğimiz çocuklardan çıkmaktadır. Bu bağlamda üstün yeteneklilerin iyi yetiştirilmesi gerekliliği toplumların ortak konusu olmaktadır. Literatüre baktığımızda Türkiye'de üstün yetenekli öğrencilerin eğitimleri üzerine birçok araştırma vardır. Ancak hiçbir araştırmada üstün yeteneklilere ulusal insan kaynaklarının geliştirilmesi bağlamında bakılmamıştır ve üstün yeteneklilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezlerinden mezun olan çocuklarla ilgili herhangi bir araştırma yoktur. Bu çalışmada Türkiye'deki üstün yetenekli çocukların eğitimi ulusal insan kaynaklarının geliştirilmesi bağlamında ele alınmıştır. Üstün yetenekli çocukların eğitimlerine BİLSEM'ler bağlamında paydaşların perspektifinden bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma nitel bir durum çalışmasıdır. Açık uçlu anletlerle ulaşılan verilerin analizinde NVIVO Pro 12 nitel veri analizi yazılım programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ülkemizde zorunlu eğitim çağının dışına çıktıktan sonra üstün yetenekliler ile ilgili herhangi bir devlet politikasının olmadığı görülmektedir. Toplumun fark yaratacak insan kaynağı olan üstün yetenekli çocuklar lise eğitimine kadar bir programa tabidir. Yüksek öğrenim ve istihdamlarına ilişkin bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
From the earliest times people tend to live together and establish civilization. When we look at civilizations, societies that can carry civilization beyond their age have ruled or influenced other societies. In doing so, they have managed to raise qualified people who will produce technology, art and science. In this context, it is seen that these societies, which have a deep-rooted educational understanding, have produced unique individuals in science, art, music, political and military fields. Most of these unique individuals come out of the children we can call gifted. In this context, the necessity of good education of gifted people becomes a common subject of societies. When we look at the literature in Turkey, there are many research on the education of gifted students. However, no research has been conducted in the context of the development of national human resources for gifted persons, and there is no research on children who graduate from the Science and Art Centers where the gifted are educated. The education of gifted children in Turkey in the study are discussed in the context of the development of national human resources. An evaluation was made from the stakeholders' perspective in the context of BILSEMs for the education of gifted children. The study is a qualitative case study. NVIVO Pro 12 qualitative data analysis software program was used to analyze the data obtained through open-ended surveys. As a result of the study, it is seen that there is no state policy in relation to the gifted people after being out of the compulsory education age in our country. The gifted people who make a difference to the society are subject to a program of high school education. No study on higher education and employment was found.