Geleneksel Afganistan halısı üreten işletmelerin tedarik zinciri süreçlerindeki sorunları ve çözüm önerileri
Problems confronted by traditional Afghanistan rug/carpet manufacturing businesses in supply chain and their solutions
- Tez No: 554553
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Sorunları, Geleneksel Afganistan Halısı, DEMATEL Yöntemi, Supply Chain, Supply Chain Problems, Traditional Afghanistan Carpet, DEMATEL Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, Afganistan'daki halı sektöründe karşılaştığı güncel sorunlar ve zorluklar açıklanmaktadır. Bu araştırmanın içeriği, literatürün gözden geçirilmesi, politika bildirileri ve kamu ve özel kuruluşlar, halı üreticileri / dokumacılar ve satıcılar / tüccarlar ile yapılan görüşmelere dayanmaktadır. Halı sektörü yaygın kullanım alanı ile emtia pazarında önemli bir kalemdir. Fiyat ve ürün performansı açısından avantajı elinde bulunduran otomasyona bağlı ürünlerin yanında geleneksel ürünlere olan taleplerde günümüzde devam etmektedir. Halı sektörün el dokuması ürünleri lüks mallar olarak nitelendirilmektedir. Bu alanda Afganistan halıları sanatsal olarak önemli bir konumda yer almaktadır. Bu halı türü aranan nitelikte bir ürün olmasına rağmen yeteri kadar üretim yapılamamaktadır. Afganistan, köklü ve zengin geçmişiyle geleneksel halı ve kilim ürünleri ile öne çıkan bir ülkedir. Diğer Asya halı üreticileri ve ihracatçılarının rekabeti, markalaşma ve pazar bağlantısının olmaması, finansmana erişim eksikliği, düşük kaliteli hammaddeler, yetersiz kesim ve yıkama tesisleri, pazar araştırması ve sınırlı eğitim, yolsuzluk, işsizlik ve yoksulluk durumu sektörün belli başlı sorunlarıdır. Bu araştırmanın amacı geleneksel Afganistan halısı üretiminden müşteriye ulaşımına kadarki süreçte tüm tedarik zincirinin incelenmesi varsa sorunlu alanların bulunması ve çözüm yolları önerilmesidir. Çalışmada Afganistan Halı üretiminde önemli bir merkez olan Faryab ilindeki işletmeler ve tedarik zinciri halkaları incelenecektir. Sanayinin bulunmadığı ve bölgede üretim potansiyeli olarak en güçlü olan el sanatlarının tedarik zinciri perspektifinden ele alınması, sorunlarının ortaya konulması konunun özgünlüğünü oluşturacaktır. Çalışma başlığını oluşturan Afganistan Faryab il merkezindeki ilgili meslek sahipleri, bu ürünlerin pazarlamacıları ve tedarikçileri önce odak grup çalışması ile sorunlar tespit edilecek. Elde edilen bilgiler literatür ile birleştirip yapılandırılmış mülakat yapılarak sonuçları DEMATEL yöntemiyle açıklanacaktır. Elde edilen veriler tedarik zincirinde karşılaşılan sorunlar ortaya konulacak, bu sorunlara yönelik literatürdeki çözüm yöntemleri eşleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
In this research, the recent problems and difficulties confronted by carpet sector of Afghanistan are explained. The content of this research encompasses the review of literature, policies of private and government organizations, carpet manufacturers, weavers and sellers, and carpet traders based on interview. Carpet sector is an essential element in commodity market with its widespread use. In addition to the automation-related products that have the advantage in terms of price and product performance, the demand for traditional products has also not decreased yet. Hand-woven products in the carpet industry are considered luxury goods. Afghanistan carpets have artfully acquired an important position in this area. Although this type of carpet is a desired product, there is not enough production. Afghanistan is a country with a rich history and traditional carpet and rug products. Competitive advantage of other Asian carpet manufacturers and exporters, lack of branding and marketing channels, lack of access to finance, low quality raw materials, insufficient cutting and washing facilities, market research and limited education, corruption, unemployment and poverty are the main problems of the sector. The aim of this study is to examine the whole supply chain from the process of production of traditional Afghanistan carpets to the sale to customers and, if any, to find the problematic areas and offer solutions. The study will examine the enterprises and supply chain rings in city Faryab, which is known as an important hub for production of carpets in Afghanistan. Handicrafts, which do not have any organized industry and are the most potent in terms of production potential in the region, are taken from the supply chain perspective that would eventually help in figuring out the nature of problems. Eventually the results inferred will be put together with literature and explained in the interview. The results will be explained by DEMATEL method. The problems encountered in the supply chain will be identified and the solution methods in the literature will be matched to these problems.