İki uçlu bozukluk hastalarının bakım verenlerinde tükenmişlik düzeyi ile benlik saygısı arasındaki ilişki
An investigation of the relationship between burnout level of caregivers of bipolar disorder patients and self-esteem level
- Tez No: 554563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİR YEŞİLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İki Uçlu Bozukluk, Bakım Veren, Tükenmişlik Düzeyi, Benlik Saygısı, Bipolar Disorder, Caregiver, Burnout Level, Self-Esteem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın temel amacı iki uçlu bozukluk hastalarının bakım verenlerinde tükenmişlik düzeyi ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bakım verenlerin cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, eğitim durumları, hastalarının kaç yıldır hasta olduğu, atak sayıları gibi değişkenlerin tükenmişlik düzeyi ve düşük benlik saygısı düzeyi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni özel bir hastanede ayakta ve yatarak tedavi gören hastaların, hasta yakınlarından oluşmaktadır. Aynı zamanda hasta yakınlarının demografik özelliklerini öğrenebilmek için Sosyo-Demografik Veri Formu ve değişkenleri ölçebilmek adına da Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde KMO ve Bartlestt's Testi, Çoklu Lineer Regresyon Analizi (Enter Metodu), Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro Wilk Normallik Analizleri ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 15-65 yaş aralığındaki bakım verenlere uygulanan ölçekler ile birlikte iki uçlu bozukluk hastalarının bakım verenlerinde, tükenmişlik düzeyi ile düşük benlik saygısı arasındaki pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bakım verenlerin hastalarının, hastaneye yatışı bulunmayanlarda benlik saygısı düşüklüğü ile tükenmişlik düzeyi yüksek ilişkili görülürken; hastalık süresi ve atak sayısının benlik saygısı düşüklüğü ve tükenmişlik düzeyi ile anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
caregivers of bipolar disorder patients. Additionally, the effect of parameters like gender, age, marital status, education level, duration of the patients' disorder, number of episodes on self-esteem and burnout level has also been sought. Caregivers of inpatients and outpatients of a private hospital constitutes the universe of this research. A sociodemographic data form has been utilized to collect data about the caregivers; Maslach Burnout Inventory and Rosenberg Self-Esteem Scale have been deployed for the variables. IBM SPSS 25 software has been used for data analysis. The data obtained is analyzed using KMO and Bartlett's, Multiple Linear Regression (Enter Method), Kolmogorov-Smirnov Test, Shapiro-Wilk Normality Test and Pearson Correlation Analysis. Based on the data collected from caregivers of age 15-65, it has been concluded that there is a statistically significant positive relation between burnout level and low self-esteem of the caregivers of bipolar disorder patients. While a high correlation between low self-esteem and burnout level is observed on caregivers of out-patients, no significant relation is observed between duration of disorder, number of episodes and low self-esteem, burnout level.