Instagramın satın alma motivasyonu üzerine etkisi: İranlı tüketiciler üzerine bir saha araştırması
The effect of instagram on purchase motivation: A field survey on consumers living in Iran
  1. Tez No: 554729
  2. Yazar: GHONCHEH EAGHANIOSKOUI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN BECAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, sosyal medya, Instagram, tüketici davranışı, Consumption, social media, Instagram, consumer behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsanların çoğu anlık bilgi sahibi olmak, çevresindeki olayları keşfetmek, her hangi bir konuda kişi veya kişilerle etkileşime geçmek veya diğer toplumsal ve psikolojik gereksinimleri karşılamak istemesinden dolayı yaşadığımız çağda sosyal medyaya olan eğilim artmaktadır. Sosyal medya son yıllarda hem bireylerin yaşam tarzlarını biçimlendirmesinde hem de markaların aktivitelerini hedef kitlelerine ulaştırabilmesinde temel araç haline gelmiştir. Sosyal medya, tüketici nezdinde daha fazla kullanılan mecra olduğu için markaların pazarlama iletişimi stratejilerinde vazgeçilmez bir konuma ulaşmıştır. Pek çok marka, sosyal medyada kendine yer bularak bireylerin satın alma davranışları üzerinde daha fazla belirleyici olmaya başlamışlardır. Bu çalışmada, markaların bir sosyal medya platformu olarak Instagram üzerinden gerçekleştirdikleri faaliyetlerin tüketicilerin hazır giyim ürünü satın alma davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla Google Form uygulaması üzerinden, herkese açık olacak şekilde çevrimiçi kaynak aracılığıyla basit tesadüfi örneklem yönteminin kullanılması sonucunda toplam 231 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada toplanan veriler İran'da yaşayan ve aktif bir satış Instagram sayfası olarak Gang.mezon'u kullanan tüketicilerle sınırlandırılmıştır. Bu ankette sorular Instagram üzerinden hazır giyim ürünü satın almaya yönelik motivasyonları belirten ifadeler, gösterişçi tüketim davranışları ile satın alma sıklığı, satın alma nedenleri, alınan ürün türleri ve demografik faktörler olmak üzere dört bölümde toplanmış ve bu sorular üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre, tüketicilerin Instagram üzerinden satı alma motivasyon faktörlerinin başında keşfetmenin geldiği, bunu sırasıyla takip etme, bilgi edinme, sosyalleşme, deneme ve yorum yapma faktörünün takip ettiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The addiction to social media have inevitably increased due to the fact that people want to seek information instantly, make some sense out of events in their own environment, to interact with other people for any issue or meet their own social and psychological needs. In recent years, social media has become the main tool for both as a personal way of life and for organizations to bring their activities to their target audiences. Social media has become an indispensable channel in the marketing communication strategies of the brands because it is the media that is used more in the eyes of consumers. Many brands have found their place in social media in recent years and have become more and more decisive on buying behaviors of individuals. The main aim of the study is to identify the effects of communication activities that brands have done on Instagram, as a social media platform, on ready-to-wear products purchasing behaviors. While dealing the problematic of this research, the survey has been applied to 231 people, on the scale of online networks, with the simple random sampling method on Google forms. In the study, Gang.mezon used an active sales Instagram page and Iranian consumers' preferences were taken into consideration. The data collected in the study has been limited to the consumers living in Iran and using this page. The data of the survey have been analyzed in terms of motivation statements about ready-to-wear products purchasing on Instagram, behaviors of conspicuous consumption, and also frequency tables such as Instagram using habits, reasons of purchasing on Instagram, main factors and demographics. With regard to the result of the study, it is proved that“exploring”firstly comes as the basic factor among the motivation factors and other factors are respectively arranged as monitoring, information seeking, socializing, trial and making comment.