Üniversite öğrencilerinin baba katılım algısı ile öznel iyi oluşu arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The examination of relationships between perceived father involvement and subjective well-being among university students
- Tez No: 554806
- Danışmanlar: PROF. DR. TELAT GÜL ŞENDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, baba katılım algısı, öznel iyi oluş, arzu edilen baba katılım algısı, University students, perceived father involvement, desired father involvement, subjective well-being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın hedefi üniversite öğrencilerinin baba katılım algısı ile öznel iyi oluşu arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesi ve baba katılım algısının öznel iyi oluşu yordayıp yordamadığı sorusunun yanıtlanmasıdır. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için öncelikli olarak baba katılım algısı ölçümleri için Finley ve Schwartz (2004) tarafından geliştirilen ve“mevcut baba katılımı”ve“arzu edilen baba katılımı”olmak üzere iki düzeyi ölçen Çocuklukta ve Ergenlikte Baba Katılım Algısı Ölçeklerinin geçerlilik ve güvenirliliği test edilmiştir. Aynı zamanda daha önce Türkçe'ye uyarlanmamış olan Çocuklukta ve Ergenlikte Arzu Edilen Baba Katılım Algısı ölçeğinin Türkçe'ye uyarlanması da hedeflenmiştir. Araştırmanın bir diğer amacı ise mevcut ve arzu edilen baba katılım algısı arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin mevcut baba katılım algısı ile arzu edilen baba katılım algısı arasında negatif bir ilişki olacağı varsayımında bulunulmuştur. Ve son olarak baba katılım algısının toplam puanları ve alt boyut puanlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini 18-29 yaş aralığında, yaş ortalaması 21 (S=1,8), ailesi evli ve birlikte yaşayan, 152 kadın, 135 erkek öğrenci olmak üzere, toplam 287 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan veriler Kişisel Bilgi Formu, Baba Katılım Ölçeği, Çocuklukta ve Ergenlikte Mevcut Baba Katılım Algısı Ölçeği, Çocuklukta ve Ergenlikte Arzu Edilen Baba Katılım Algısı Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma bulguları Çocuklukta ve Ergenlikte Mevcut ve Arzu Edilen Baba Katılım Algısı ölçeklerinin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Analiz sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin mevcut ve arzu edilen baba katılım algısı arasında orta düzeyde negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç kısmen de olsa araştırmanın birinci hipotezini desteklemiştir. Baba katılım algısı toplam puanları ve alt boyut puanları cinsiyetler arası farka bakıldığında ise mevcut baba katılım algısı toplam ve alt boyut puanları karşılaştırıldığında cinsiyetler arası anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Öte yandan, Arzu Edilen Baba Katılım algısı toplam puanlarında da cinsiyetler arası anlamlı bir fark elde edilmezken, Arzu Edilen Duygusal destekleyici alt boyutunda erkeklere göre kadın öğrencilerin daha yüksek ortalama puanlara sahip olduğu ve cinsiyetler arası anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Bu bulgu araştırmaya katılan kadın öğrencilerin erkek öğrencilerle karşılaştırıldığında daha fazla oranda babalarından duygusal destekleyici katılım arzu ettiklerini ortaya koymuştur. Son olarak üniversite öğrencilerinin mevcut baba katılım algısı ile öznel iyi oluşu arasında düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu ve mevcut baba katılım algısının %4 varyans derecesiyle öznel iyi oluşu yordadığı saptanmıştır. Baba katılım algısı arttıkça öznel iyi oluşun artacağı varsayımı düşük düzeyde de olsa doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationships between perceived father involvement and subjective well-being among university students. In this study Father Involvement scales developed by Finley and schwartz (2004) was used to measure father involvement perceived by young adults. These scales measure two levels of father involvement as Reported Father Involvement and Desired Father involvement retrospectively. It is also aimed to test the validity and reliability of these two scales and adapt the Desired Father Involvement Scale into Turkish. In addition this study will examine the relationship between Reported and Desired father involvement perceived by university students. Lastly, the gender difference has been analyzed for both the total and the dimensions of perceived father involvement. The sample of this study consisted of 287 university students including 152 females and 135 males aged between 18-29 (M=21, SD=1,8). All the participants were from intact families. The data was gathered through The Personal Information Form, Nurturant Fathering Scale, Reported Father Involvement Scale, Desired Father Involvement Scale and Subjective Well-Being Scale. The results indicate that Reported and Desired Father Involvement Scales are valid and reliable for this sample. It was assumed that there would be a strong negative correlation between reported and desired father involvement perceived by university students.The findings show that there is a moderately significant negative correlation between Reported and Desired father involvement perceived by young adults. Therefore, this finding supports the first assumption moderately. It has been also found that there is a gender difference not for the total scores of both reported and desired Father involvement perceived by university students but rather for Desired Expressive Dimension of Desired Father Involvement. It seems that female students desire more expressive involvement than males do. Finally, it was assumed that current subjective well-being among university students would be higher for those who reported higher father involvement retrospectively. The results indicate that reported father involvement predicts subjective well-being among university students with a 4% variance rate. This finding partially supports the second assumption.