İkinci Abdülhamid döneminde (1876-1908) Osmanlı Singapur ilişkileri
Ottoman Singapore relations in the reign of second Abdulhamid (1876-1908)
- Tez No: 554910
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN ACAR KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Singapur, İkinci Abdülhamid, konsolosluk, Güneydoğu Asya, Singapore, second Abdülhamid, consulate, South East Asia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Güneydoğu Asya ülkeleri içerisinde önemli bir yere sahip olan Singapur'u İngilizler kendi yönetimlerine almış olsalar da buradaki Müslüman halk her daim Osmanlı Devleti'ne bağlılıklarını bildirmiş ve Sultan İkinci Abdülhamid döneminde istedikleri yakınlaşma fırsatını elde etmişlerdir. Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Osmanlı Singapur ilişkilerine dair birçok belge bulunmaktadır. Ayrıca, dönemin gazetelerinden İkdam, Tercüman-ı Hakikat ve Sabah gazeteleri, konuyla ilgili çok önemli bilgiler sunmaktadırlar. Bu kaynakları temel alan bu Yüksek Lisans Tezi, İkinci Abdülhamid dönemindeki Osmanlı Singapur ilişkilerini analiz etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Even though the British colonized and ruled it, Singapore's Muslim population always felt connected by heart to the Ottoman Empire and its sultan. Their relations with the Ottoman Empire became even closer in the reign of second Abdulhamid. There are many documents in the Ottoman Archives of Prime Ministry, witnessing and showing how Ottoman-Singapore relations developed. In addition, there are many newspapers, such as İkdam, Tercüman-ı Hakikat and Sabah, giving important information on the Ottoman Singapore relations in Abdulhamid's reign. Based on these sources, this MA thesis aims to analyze and evaluate how Ottoman Singapore relations were between 1876 and 1908.